Политика

Јовановић: Значај Резолуције 1244 мора бити реафирмисан

Некадашњи министар иностраних послова СР Југославије Живадин Јовановић каже за Косово онлајн да је, када је реч о интересима Србије везаним за Косово, Резолуција 1244 Савета безбедности највреднији документ чија снага мора да се сачува и чији значај мора да буде реафирмисан.

„То је снага најважнијег органа за питања мира и безбедности на планети, снага Савета безбедности. Резолуције, уопште гледано, су акти највеће правне снаге у светском правном поретку. Резолуција 1244 је најважнији правни основ за одбрану суштинских националних и државних интереса Србије везаних за покрајину Косово и Метохију. То није ништа идеално, нити идеалистичко, али то је најбољи документ чију снагу морамо чувати. У новим условима та резолуција добија још већи значај јер је она усвојена у једном систему глобалних односа у униполарном систему, а извршава се у мултиполарном светском поретку. За ту нову фазу извршавања Резолуције 1244 морамо имати активну улогу и радити пуном снагом”, каже Јовановић.

Он указује да су Русија и Кина врло често реафирмисале свој принципијелни став да је суверенитет и територијални интегритет Србије неповредив и да подржавају Србију у свему, што значи очување тог суверенитета и територијалног интегритета.

“Кина и Русија чврсто стоје на становишту да свако решење мора бити у оквиру и на основу Резолуције 1244 и да никакви притисци нити уцене не могу да имају већу снагу од снаге најважнијег правног документа који обавезује све чланице Уједињених нација”, каже Јовановић.

Како истиче, српска власт привремено није на Косову али Србији нико не може да отме колевку њене егзистенције, државности, духовности, националног и духовног идентитета.

“Не можемо ни помислити да би било ко учинио било шта супротно од чувања те тапије српског опстанка на Балкану”, закључује наш саговорник.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон