КосовоНасловна

Ракочевић: Приштина поручује ,, на Косово можете долазити само под нашим условима и ми вас можемо одбијати“

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић оценио је да је један од фактора због којег је новинару Т а н ј у г а Анђелку Утјешановићу на прелазу Мердаре забрањен улазак на територију Косова и Метохије, по налогу Приштине, жеља привремених приштинских власти да пред својом јавношћу покажу да они суверено владају територијом и да одлучују о свему без образложења, осим оног да је некоме улазак забрањен због питања ,,националне безбедности“.  

Утјешановић је на КиМ кренуо са делегацијом Српске православне цркве, како би извештавао о посети патријарха Порфирија поводом Божића, заустављен је на прелазу Мердаре и без образложења му је забрањен улаз на територију јужне покрајине. 

,,Има ту више фактора, сви важни догађаји у којима имамо посете као што је посета патријарха, намећу косовском систему тај неки чудни императив да морају да некога ухапсе или му онемогуће да уђе, да би тиме пред својом јавношћу показали да они суверено владају територијом, да одлучују о свему“, рекао је Ракочевић за Т а н ј у г. 

На питање да ли је могућ икакав дијалог или упит према привременим институцијама у Приштини, Ракочевић је рекао да може да се пита, али да одговора најчешће нема или се све оправда неком формулацијом да неко угрожава националну безбедност. 

,,Ту све стаје. Ми смо све наше међународне контакте и федерације новинара информисали и тражимо од њих да рецимо решавамо случај Светлане Вукмировић, колегинице са РТС којој је забрањено да уђе на КиМ. Доносе се резолуције, пише се непрестано, имамо живу активност да јој омогућимо слободу кретања, као што ћемо урадити и у случају колеге Утјешановића колико већ вечерас. Али, знате, имате систем који се плаши новинара и који сматра да може да омогућава слободу кретања професионалцима“, рекао је Ракочевић. 

Што се тиче реакције УНМИК-а, ЕУЛЕКС-а или било које друге међународне институције и организације која функционише на Косову и Метохији, Ракочевић је рекао да у протеклом периоду једино разумевање које добијају и у вербалном и у фактичком погледу јесте од ОЕБС-а.

,,ЕУЛЕКС, европске мисије, УНМИК, једноставно стају пред зидом косовских институција и тог наратива о националној безбедности. Једноставно ви не можете ни од УНМИК-а, ни од европских мисија и ЕУЛЕX-а очекивати неке конкретне одговоре, они могу и вршити неки притисак, али ово има и тај други опасни симболички ниво у којем албанске власти за своју јавност кажу ,,па ми то одлучујемо, ко може а ко не може, а не неко други“. Колега Утјешановић је морао понижен оде са Мердара, а да нема представу шта би могло да буде то неко оправдање. Знате, нема ту оправдања. Ово је симболички ниво у ком се поручује ,,ви на Косово можете долазити само под нашим условима и улазити и ми вас можемо одбијати, а да за то нема никаквог оправдања нити неког смисла“, рекао је Ракочевић. 

Он је указао на то да је Утјешановић прошле године несметано ушао на КиМ и извештавао. 

,,Парадокс је то што је од 1. јануара Косово добило визну либерализацију, а новинари не могу да уђу на Косово. Анђелко није ушао, ушао је други колега, овде има на стотине добрих професионалаца који, ако ништа друго, морају издржати овај притисак и ово је стање које никако није добро за професионалце и за људе који непристрасно раде свој посао“, рекао је Ракочевић. 

Он је рекао да је у овом тренутку Утјешановићу забрањено да ради свој посао, да буде новинар и професионалац и да не може да се забрани новинару, у овом времену, да уђе на одређену територију, или се то мора нечим образложити.

,,Не можете ставити рампу и рећи ,,ви човече са тим именом и презименом не можете ићи даље“. То су опасни преседани, мислим да би све наше институције и наше колеге на европском и светском нивоу морале да знају ту чињеницу, да после 23 године од неког сукоба на КиМ, тај сукоб траје и то према новинарима. Треба размишљати о том косовском страху од новинара, страху од истине и страху од сведочења. С друге стране, нажалост, много је уложено у тај национални наратив у новинарству“, рекао је Ракочевић. 

Извор: Т а н ј у г ; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон