КосовоНасловна

Мештани Грачанице забринути одлуком ЦБК

Дилеме да ли ће прелазни период за динар бити продужен или бити понуђено неко друго алтернативно решење више нема. Одлуком Приштине од данас платни промет је дозвољен једино у еврима. У Грачаници, у самосталним трговинским радњама, радници су без коментара услед најављених ригорозних казни ако се не придржавају одлуке. Само понеко од власника малих радњи потврђује да ће се укидање динара катастрофално одразити на пословање.

“ Без динара нема промета, односно промет се смањује за 70%. Ко год је довео до овога, није размишљао о народу на Косову“, казао је мештанин Грачанице.

„Тешко је свима, као и нама, смањен је промет конкретно код нас у локалу, дешава се да данима немамо ни једну муштерију“, рекао је мештанин Грачанице.

Мештани незадовољни, огорчени, забринути за сопствену егзистенцију.

„На почетку смо остали без Српске робе, након тога без динара на Косову. Плаши ме да смо ми следећи на реду, односно да ћемо бити приморани да напустимо Косово. До динара долазимо на различите начине, постоји начин да на појединим банкоматима подижемо своје плате у еврима, тачније да конвертујемо динаре у еврима. Људи који немају ту могућност приморани су да одлазе у централну Србију по новац“, истакао је мештанин Грачанице.

„На сваки начин покушавају да нас срозају и униште, али ми ипак остајемо и бићемо овде до краја“, казала је мештанка Грачанице.

Под знаком питања је како ће радити и функционисати Српске установе и институције на овим просторима, чије су услуге грађанству везане за динар. Угрожени су сви, а да ли ће се и када наћи решење, за сада је потпуно неизвесно.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон