КосовоНасловна

Канцеларија за КиМ Барбану: Нечовечно поступање косовских институција према тешко болесном Елезовићу, одобрити му кућни притвор

Канцеларија за КиМ упутила је писмо шефу Еулекса Ђованију Пјетру Барбану поводом лошег здравственог стања, третмана и положаја Илије Елезовића, који се скоро месец дана налази у притвору под оптужбом за наводни ратни злочин, указујући на лоше поступање косовских институција према њему, које, како наводе, може имати фаталан исход. 

Канцеларија за КиМ упутила је писмо шефу Еулекса Ђованију Пјетру Барбану поводом лошег здравственог стања, третмана и положаја Илије Елезовића, који се скоро месец дана налази у притвору под оптужбом за наводни ратни злочин, указујући на лоше поступање косовских институција према њему, које, како наводе, може имати фаталан исход. 

Из Канцеларије за КиМ траже да му се одобри мера кућног притвора до окончања поступка, сазнаје Косово онлајн.

У писму Канцеларија за КиМ обавештава Барбана да је Илија Елезовић тежак онколошки болесник у поодмаклој фази болести и да у затвору нема услова да добије неопходну терапију и здравствену негу, те да је чак и у извештају лекара Албанца, који га је прегледао након хапшења, наведено је да ,,пацијент има потребу за посебним условима третмана, односно лечења”.

Из Канцеларије у писму подсећају да је адвокат Илије Елезовића још пре две недеље, тачније 4. октобра, поднео захтев да се његовом клијенту омогући кућно, или барем болничко лечење до правоснажног окончања поступка, али да је одговор изостао. 

„Сваки дан у ћелији Елезовићу је здравље све угроженије, а повремени ургентни болнички третмани и транспорт до истих не олакшавају његово стање“, наводи се у писму Канцеларије за КиМ, која је допис о здравственом стању Елезовића послала и осталим мисијама које делују на Косову.

Канцеларија указује  да наведено ,,нечовечно поступање приштинских институција према тешком болеснику Илији Елезовићу за резултат може имати драстично погоршање његовог здравственог стања, а да крајњи исход може бити фаталан”.

„Пристрасност привремених институција самоуправе на Косову и Метохији у одлукама да се одређена окривљена лица бране са слободе јасно је видљива у односу на националност истих. Када су у питању починиоци најтежих кривичних дела албанске националности која су усмерена према припадницима српског народа, имају попустљив и благонаклон став пуштајући их да се бране са слободе, док у супротном у вишегодишњем притвору држе десетине Срба чија је кривица упитна. Пример за потпуно различито поступање у случају ухапшених Срба и Албанаца је случај Азема Куртаја који је 6. јануара 2023. године у Готвоуши код Штрпца безобзирно упуцао и тешко ранио два српска младића Стефана (11 година) и Милоша (21 година) Стојановића. Азему Куртају је Основни суд у Урошевцу 8. јануара 2023. године и поред тежине почињеног злочина одредио само меру кућног притвора!“, наводи се у писму Канцеларије за КиМ.

Из Канцеларије за КиМ позивају Еулекс да у складу са надлежностима, циљевима и задацима мисије хитно предузму неопходне мере, како би у сарадњи са осталим међународним мисијама на Косову, указали носиоцима највиших функција у систему институција у Приштини на тежак положај и здравствено стање Елезовића и утицали на исте да му се неодложно омогући мера кућног притвора до окончања поступка, а у циљу његовог адекватног лечења и добијања најбоље медицинске неге.

Елезовић је ухапшен 20. септембра под оптужбом за наводни ратни злочин и од тада се налази у притвору у Подујеву. Он је због тешког здравственог стања одмах по хапшењу пребачен у болницу у Приштини. Његов адвокат Љубомир Пантовић тада је изјавио да га је прегледао лекар Албанац који је у извештају навео да такав пацијент мора да буде у болници. Међутим, на то су се оглушили и Суд и Тужилаштво у Приштини и Елезовић је пребачен у притвор.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон