КосовоНасловна

Канцеларија за КиМ обезбедила средства и механизацију за ЗЗ „Опстанак“ у Прилужју

Земљорадничка задруга „Опстанак“ која је пре две године основана у Прилужју удруживањем пољопривредних произвођача из српских села општине Вучитрн, од Канцеларије за КиМ добила је вредну донацију у виду пољоипривредне механизације , која локалном становништву даје подстрек да прошири производњу и остане и опстане на својим вековним огњиштима.

Зоран Ракић из Прилужја обрађује 11 хектара земље и бави се узгојем свиња.  Он је један од оснивача Земљорадничке задруге “Опстанак”.

Неопходна механизација за сетву, обраду земљишта и убирање плодова које је обезбедила Канцеларија за КиМ, много ће унапредити и олакшати рад пољопривредницима, а то је и могућност за проширење Задруге.

Према речима Зорана Костића из Прилужја, члановима здруге механизација ће олакшати посао.

“Има перспективе за бављење пољопривредном производњом, то је подстицај да ми опстанемо на овим просторима, па тако је и сам назив Задруге “Опстанак”. Да, уз помоћ Владе Републике Србије и председника Републике Србије опстанемо, јер без те помоћи не можемо да опстанемо”, нагласио је Костић.

 Илија Крсмановић из села Бањска, такође члан Задруге бави се производњом пшенице, кукуруза, кромпира, свињогојством…

“Захваљујем се председнику Вучићу што нас ни у једном моменту није заборавио, мисли на нас на Косову. Захваљујем се и Канцеларији за КиМ која нам је омогућила да добијемо средства и подстакнемо већу и бољу производњу”, рекао је Крсмановић.

Задруга је основана у Прилужју, пре две године, на иницијативу председника Привременог органа општине Вучитрн Милана Костића, удруживањем локалних пољопривредника.

“Захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију и Влади Републике Србије Задруга је добила средства за нове машине, добила је нови трактор, сејалице за кукуруз и пшеницу, ротациони плуг и велику тањирачу. То за чланове Задруге пуно значи”, рекао је Костић.

У српском селу Прилужју живи око 2000 становника којима је пољопривреда примарна делатност.

Извор: ТВ Мост; Фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон