KosovoNaslovna

Kancelarija za KiM: Učestali napadi na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC pojačavaju tenzije i ulivaju strah

U selu Devet Jugovića kod Prištine obijena je i opljačkana crkva Vaznesenja Gospodnjeg. Vandali su razvalili ulazna vrata, izvršili premetačinu i ukrali novac od priloga crkvi. Opljačkanu crkvu zatekao je paroh iz Babinog Mosta, čijoj parohiji pripada crkva u selu Devet Jugovića, koji je slučaj prijavio policiji, navodi u saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Ova crkva se i ranije nalazila na meti izgrednika, a činjenica da se i danas napada, kao i brojne druge crkve i manastiri u pokrajini, predočava tužnu sliku verske netolerancije prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi od strane albanskih ekstremista. Učestali napadi na srpski narod, njihovu imovinu kao i imovinu SPC u pokrajini pojačavaju tenzije i ulivaju strah Srbima koji strahuju za opstanak na Kosovu i Metohiji i nemaju mira ni u svojim svetinjama“, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za KiM u saopštenju navodi da je vrlo jasna poruka albanskih ekstermista kada udaraju na crkvu koja predstavlja stub jednog naroda.

„Svi incidenti na terenu u direktnoj su vezi sa opasnim i zapaljivim izjavama prištinskih političara koji otvoreno žele da unište sve tragove srpskog postojanja na KiM. Srpski narod je, kao i SPC opstao vekovima i odoleo i težim iskušenjima i tako će biti i nadalje“, navodi se u saopštenju.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button