ВестиКосово

Канцеларија за КиМ: Због обмана и лицемерства западних сила још један честити Србин нашао се у притвору

На вест  да је Срећку Софронијевићу одређен притвор од 48 сати , оштро је реаговала  Канцеларија за КиМ,  наводећи да режим у Приштини ради под патронатом западних сила, које су директно одговорне за ово и остала хапшења Срба и дешавања на Косову.

,,Аљбин Курти са својим специјалним полицијским јединицама, пуки је извршилац хапшења Србина из Звечана Срећка Софронијевића, док су прави налогодавци и директно одговорни за његово притварање Сједињене Америчке Државе и Европска унија који су овог и многе друге виђене Србе са севера Косова, нагнали у Куртијеву замку и његове казамат“ , наглашено је у саопштењу Канцеларије за КиМ. 

,,Приштина терети Срећка Софронијевића за наводно кршење тзв. уставног поретка Косова, само зато што је бранио свој дом када је Росу 13. октобра 2021. упала у Звечан и бацала сузавац на Србе и тада упуцала Срећка који је био животно угрожен.

Срећко Софронијевић је један од бројних Срба који су у претходном периоду на миран и демократски начин бранили своје право на живот, али сви они су постали жртве Куртијеве србомрзачке политике. Док су они који су пуцали на Србе и српску децу слободни, Срећко Софронијевић, који је чувао своје дете, данас је у притвору“, наводе из Канцеларије за КиМ. 

Истиче се и да је Куртијев свакодневни терор изазвао мирне протесте и барикаде, као вапај српског народа да их међународна заједница чује.

,,Да будемо сасвим прецизни, ЕУ и САД су 28. децембра 2022. године дали чврсте писане гаранције државном руководству Србије да неће бити хапшења нити прогона Срба са севера Косова и Метохије због учешћа на мирним протестима и барикадама којима су само бранили свој кућни праг. 

У тачки четири поменутих гаранција се недвосмислено наводи:

,,Поздрављамо уверавања руководства Косова који су потврдили да нема листи косовских Срба за хапшење или процесуирање због учешћа на мирним протестима/барикадама”.

Управо због ових гаранција и речи коју су дале најмоћније државе света, председник Александар Вучић замолио је Србе са севера КиМ да барикаде повуку, што су они и учинили, невољно, али слушајући своју државу Србију и свог председника, али и тада упозоравајући читав свет да Приштина неће стати и да ће бити изложени бруталном прогону.

Од тог тренутка траје непрекинути терор и хапшења свих виђених Срба са севера Косова и Метохије, док и Европска унија и САД немо посматрају овај прогон српског народа, правећи се невешти да се 28. децембар 2022. није догодио“, подвлачи се у саопштењу.

Из Канцеларије за КиМ поручују да се због обмана и лицемерства западних сила још један честити Србин нашао иза решетака.

,,Још једна честита српска глава налази се у Куртијевом казамату, постајући жртвом не само Аљбина Куртија, већ међународних сила које мисле да могу да се играју животима нашег народа у покрајини и да газе договоре и споразуме које су сами донели и гарантовали. 

Данас смо сведоци да гаранције и реч најмоћнијих земаља света падају пред силом и терором Приштине, а да права и правде за Србе на Косову  нема“, поручују из Канцеларије за КиМ.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон