Локалне

Одбор ЕП у уторак о визама Србима са КиМ, коначна одлука ЕП крајем априла

Одбор Европског парламента за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) одлучиваће у уторак о нацрту извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, а који је поднео посланик ЕП и известилац за укидање тих виза Матјаж Немец.

Како је речено Т а н ј у г у у кабинету Немеца, гласање унутар одбора биће одржано 9. априла, а потом ће се на нивоу ЕП гласати о том документу на последњој пленарној седници, која ће бити одржана од 22. до 25. априла у Стразбуру.

Немец је почетком марта ове године израдио нацрт извештаја о предлогу уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, у којем је затражио брзо усвајање овог документа у ЕП без амандмана.

Он је средином марта рекао за Танјуг да је могуће да се брзо реши питање визне либерализације за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије и истакао да је на ЕП да донесе одлуку о овом питању до краја априла. 

Истакао је и да су главне тачке његовог извештаја да Срби са КиМ добију визу и могућност да путују у ЕУ и оценио да не постоје велике препреке за решавање овог питања. 

Немец је нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ израдио након што га је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове именовао за известиоца задуженог за питање укидања виза за пасоше које за Србе на КиМ.

Срби са КиМ, који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године. 

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрену процедура да се визном либерализацијом обухваре и грађани КиМ, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.

Према интерним процедурама ЕУ, земље чланице ЕУ и Европски парламент треба да се договоре о овом питању, на основу предлога Европске комисије.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон