Kosovo

Kfor dobio pojačanje, britanski vojnici stigli na KiM

Prvi kontingent od 200 britanskih vojnika stigao je na KiM, kako bi pojačao mirovnu misiju NATO snaga na Kosovu, odnosno snage Kfora, saopšteno je iz Alijanse.

Vojnici iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pridružili su se britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na KiM, saopštio je NATO i dodao da je ranije ove sedmice i rumunska vlada najavila da šalje oko 100 dodatnih vojnika u Kfor.

„Ovo raspoređivanje je razborit korak da budemo sigurni da Kfor ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN-a za održavanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. Raspoređivanje je zasnovano na zahtevu NATO-vog vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobreno od strane saveznika u Severnoatlantskom savetu“, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, do raspoređivanja dodatnih snaga došlo je nakon događaja na KiM 24. septembra i povećanih tenzija u regionu.

Nedelju dana nakon sukoba u Banjskoj, britanska vlada saopštila je da će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav Kfora zbog povećanja tenzija u severnom delu KiM.

Kfor je mirovna misija NATO-a koja na KiM postoji od 1999. godine, u skladu sa mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U Kforu se trenutno nalazi više od 4.500 vojnika iz 27 saveznica NATO-a i partnera.

Izvor: RTS

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button