Društvo

„Kolo srpskih sestara“ od nedavno postoji i u Gračanici

U Gračanici je 28.avgusta osnovano Udruženje „Kolo srpskih sestara“ koje za sada broji 14 žena, a koje predstavlja ogranak Udruženja koje je osnovano u Beogradu 1903.godine, na čijem je čelu bila Nadežda Petrović.

Udruženje je novoosnovano kod nas, ali sa veoma dugom tradicijom, istakla je, gostujući u Jutarnjem programu RTV Gračanica Zorana Lazić, sekretar Udruženja.

„U Gračanici je Udruženje osnovano uz blagoslov Eparhije i vladike raško-prizrenskog Teodosija i podršku  „Kola srpskih sestara“ iz Niša, i to na dan kada je obeležen značajan jubilej 120 godina od osnivanja. Dakle, 28.avgusta održana je izborna skupština, sastavljen je Upravni odbor i izabrana predsednica“, kazala je Lazić i dodala da Udruženje ima podršku  „Kola srpskih sestara“ u dijaspori, a da će im se pridružiti i žene iz Kosovskog pomoravlja.

Uduženje „Kolo srpskih sestara“ pored humanitarnog i dobrotvornog rada, bavi se i kulturno-prosvetnim radom i očuvanjem kulture i tradicije naroda.

„Veoma veliki značaj za mene ima što sam izabrana za predsednicu ovog Udruženja. Smatram da ću biti velika podrška mladima u oživljavanju Udruženja kod nas. Radićemo na tome da omladini, pre svega, pokažemo značaj ovog Udrženja, da shvate da se ono, pored toga što je dobrotvornog i humanitarnog karaktera, bavi i očuvanjem naše tradicije. Planiramo da oživimo tradiciju obeležavanja nekih praznika, koji su vremenom zaboravljeni kao što su Materice, da zajedno sa decom i roditeljima pridamo značaj samom prazniku ali i druženju i na taj način bar malo sklonimo decu od sada sve aktuelnijih telefona i kompjutera“, kazala je Mara Popović, predsednica „Kola srpskih sestara“ u Gračanici.

Udruženje za sada nema svoje prostorije, a u okviru svojih aktivnosti uskoro planira da organizuje brojna kulturna dešavanja, među kojima i pesnička druženja.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button