КосовоНасловна

Комазец: Прича о „Јединству“ је прича о Косову и Метохији

Прича о „Јединству“ је прича о Косову и Метохији, о свима онима који су га стварали и који су својим ставовима, својим извештајима и прилозима запечатили његове странице, рекла је новинарка и директорка „Панорама – Јединство“ Рада Комазец.

Овај косовскометохијски најсатарији штампани медиј, данас је у просторијама своје редакције обележио 79 година постојања и рада, а Комазец је пред својим колегама новинарима изнела податке о раду кроз историју.

„Цела једна новија историја српског народа на КиМ исписана је на пожутелим страницама листа “Јединство. Након ослобођења у Другом Светском рату, „Јединство“ је пратило сва догађања, од описмењавања становништва, еманципације албанских жена, отварање институција, школа, Универзитета, изградњу путева, индустријализацију и све оно што значи пулсирање живота. У центру догађања „Јединства” је обичан мали човек, тако да можемо практично рећи да нема ни једног места ни засеока где није крочила нога новинара „Јединства“ и донела лепу дирљиву причу. Тако је „Јединство“ орало њиве, копало, жњало, сејало, туговало и радовало се са обичним малим човеком на Косову и Метохији”, рекла је Комазец.

Комазец је рекла да су године пролазиле а „Јединство“ је постало и најзначајнија и највећа новинско- издавачка кућа јужно од Београда, све до јуна месеца 1999.године.

„Те године уместо светла кренуле су да светле ракете косовскометохијским небом, исто онако као и 1944. године прошлог века, када се рађала наша новина. Из корена су ишчупали 250.000 читалаца „Јединства“, а оно је остало као једина српска институција у Приштини, и морам рећи да смо поносни на свих 79 година. То је период који је био најтежи и за српски народ и за „Јединство“, али најпоноснији смо управо на тај део. Наши новинари збијени у две просторије у Дому штампе у Приштини, извештавали су и обилазили Србе који су остали, не само у Приштини него и у свим осталим местима Косова и Метохије. Поред свог новинарског посла они су у том периоду обављали заиста хуман посао. Носили су храну , лекове и све потребштине свима који су били безбедносно угрожени у то време. Нажалост безбедност је и данас јако угрожена“, описала је један од најтежих периода Комазец и додала да је уписан златним словима у „Јединство“ о хуманости, раду и пожртвованости његових новинара.

“Сензационализам смо заобишли. Иако је у свету и код нас ушао у новинарство, ми смо се потрудили и успевамо да одржимо карактер озбиљне и одговорне новине, али морам рећи да наши новинари и сарадници и те како знају како да се побуди сензационалистичка пажња, међутим то заиста заобилазимо. Понекад су нам замерали да се наш садржај заснива на томе баба, деда, унук, мешутим то је живот, опис живота колико је косовскометохијски човек укорењен у своју земљу, у нешто што је вековима опстајало и верујем да ће и остати. Колико је само тешко бреме од 79 година, славе, успеха, пожртвовања а које су генерације новинара уткали у „Јединство“, најбоље знају они који данас исписују новинске редке. Мењала су се времена, мењали су се друштвено политички системи, мењале су се адресе, мењају се и људи али „Јединство“ остаје верно истини, својим читаоцимам и Косову и Метохији”, наводи Комазец.

Честитке је поводом 79.рођендана листу „Јединство“ упутила председница Друштва новинара КиМ огранка Удружења новинара Србије на Косову Ивана Вановац.

„Кад год нас „Јединство“ крајем године окупи ми увек радимо исто сви заједно, резимирамо нашу годину. Ви нас натерате на то да видимо колико смо у протеклих годину дана били јединствени, колико смо били добри новинари, колико смо добро и часно одрадили свој посао. Година за нама оставља нам пола године живота на Косову и Метохији без српских штампаних гласила, односно без гласила штампаних на српском језику. Колико је „Јединству“ било тешко у тих пола године ви то сами најбоље знате. Оно што је добро да идете у корак са временом, да имате ваш портал тако да сте Богу хвала доступни читаоцима и онда када вас физички нема јер су околности такве”, рекла је Вановац.

Наводи да су се за скоро 80 година, променили многи системи, променили су се људи, кроз редакцију „Јединства“ прошла су сва она имена која су икад ишта значила ма Косову и Метохији, било да се говори о свету новинарства, књижевности или било које друге уметности.

“Близу 80 година квалитетног извештавања, и што је можда најважније слављења оних хероја и оних јунака за које нико никада не би чуо да није било „Јединства“. То су сви они мали ,велики људи који живе у Новом Брду, по метохијским селима,Великој Хочи, Ораховцу, Ђаковици, Призрену, који су живели а који нажалост данас нису тамо. Ви и даље пратите њихову судбину и даље сте за њих важни. Име „Јединства“ је име професионалног извештавања, име „Јединства“ је током деценија било име добре писане речи и оно што је данас име носталгије. У нади да ће вас наредне године , као и све наше колеге које су данас овде дочекати неке боље прилике, неке лепше теме за извештавање и искључиво слављење тих хероја и јунака о којима сте писали, од srcа вам честитам и надам се да ћемо се и ми испред Удружења новинара на Косову па и сви ви окупљати не да бисмо осуђивали нападе, не да бисмо реаговали у неким ситуацијама какве нико од нас не прижељкује, већ искључиво да бисмо славили овакве дане, дане када је професионалност, дане када је чисто најлепше новинарство победило“, рекла је Вановац честитајући 79. рођендан најсатријем штампаном медију на КиМ.

Лист “Јединство” је установио новинарску награду за изузетну храброст и пожртвованост коју додељује годишње. Свечани део доделе награде за новинарску храброст “Мирко Чупић” обавиће се данас на административном прелазу Мердаре у 14. 00 часова.

Извор: Радио Косовска Митровица

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон