Политика

Коњиковац: На Паштрику смо бранили и одбранили своју кућу, отаџбину и слободу

Пензионисани бригадни генерал Војске Србије Стојан Коњиковац, један од старешина 549. моторизоване бригаде, каже поводом 25 година од почетке битке на Паштрику, да је то била једна од највећих битака у одбрани Србије током Нато агресије 1999. године у којој су припадници ове јединице “бранили и одбранили своју кућу, отаџбину и слободу”.
“Битка на Паштрику је показала одлучност и херојство припадника бригаде. Одлучност да бране и одбране своју отаџбину. Постоје вредности, а то нам говори и Косовски завет за које се човек, ако дође до тог момента, треба и свесно жртвовати. То је отаџбина и то је слобода. Ми смо бранили своју кућу, своју отаџбину, бранили смо своју слободу и одбранили је”, рекао је Коњиковац за Косово онлајн.

Он је оценио да је битка на Паштрику један од оних догађаја из 1999. године који су одлучили ток рата.

“Шта би се десило да нисмо одбранили Србију? Била би тотална капитулација, безусловно извршавање свих постављених ултиматума и услова од стране агресора. Овако, битка на Паштрику је створила предуслове војном и политичком руководству да могу започети Кумановски споразум и потписати га, а што је касније у УН преточено у Резолуцију 1244. А колико је та резолуција битна видимо из свакодневно живота, јер је она једина копча у коме се каже да је Косово под протекторатом УН, али и даље у саставу Републике Србије. И зато и јесмо изложени оволиким притисцима са свих страна”, нагласио је Коњиковац.

Он је додао да је битка на Паштрику уједно била и једна од највећих битака које су вођене током 1999. године.

“Са непријатељске стране, у концентрисаном простору: Кукс – Пука – Тропоја било је око 30.000 непријатељских војника: што Друга пешадијска дивизија ОСА, припадници ОВК, страни плаћеници, Нато инструктори… У оквиру Натоа из Немачке је пребачена Оперативна група ‘Јастреб’, са око 5.000 припадника која је у свом саставу имала и 24 хеликоптера ‘Апач’. Из САД је дошла ‘Атланска бригада’, Албанаца држављана Америке која је учествовала у тим борбеним дејствима. Са друге стране је била само наша бригада”, навео је Коњиковац.

Објаснио је да јсу на тактичком правцу преко планине Паштрик напад 26. маја започеле снаге које су бројале између 5.000 и 6.000 припадника, а да су им се у првом налету супроставило око 400 војника и старешина 549. моторизоване бригаде.

“Успели су да зауставе тај први налет, а након доласка старешина на Истурено командно место тај број смо повећали на 1.000. До јутарњих сати, стабилизовали смо стање на борбеним положајима и до краја борбе су ту положаји и остали, на самој државној граници”, објаснио је Коњиковац.

Истиче да су борбе на Паштрику обележила и 24 стратегијска бомбардовања положаја Војске Југославије.

Подсећа да су први пут после Другог светског рата у Европи и први пут после Вијетнамског рата, САД употребиле стратегијске бомбардере Б-52 који летећи у пару имају могућност да у једном налету испусте укупно 110 тона бомби.

“Простор површине 200×800 метара се током тог дејства сравни са земљом. Ипак, правилним командовањем сачували смо људе јер само два пута су једним делом успели закачити делове наших јединица”, наводи генерал.

Рат на Косову обележила је и парола “Нема назад, иза је Србија”. Генерал Коњиковац је директан сведок на који начин је настала.

Истиче да је та реченица синоним битке на Паштрику.

“Командовао сам на Истуреном командном месту на самој државној граници и обједињавао све снаге у одбрани овог дела Србије. Један од командира, водник Бошевски позвао ме је радио везом и затражио да се повуче на резервни положај јер је био изложен јакој артиљеријској и минобацачкој ватри и унакрсној стрељачкој ватри. Ратни командант херојске, Призренске бригаде, тада пуковник Божидар Делић укључио се у везу и издао наредбу: ‘Нема назад Бошевски, иза је Србија. Добићете ватрену подршку и останите на вашим положајима’. Тако се и десило. Добио је подршку, сачували смо положаје и није било померање. То је на неки начин можда и визионарска реченица, јер да смо одобрили једном командиру, можда би и други чуо и тражио и ко зна како би под окриљем једног тешког тренутка цео ток на самој граници био”, објашњава Коњиковац.

Битка на Паштрику трајала је од 26. маја до 14. јуна 1999. године.

Генерал Коњиковац, који је касније био и оснивач Удружења “Херојска 549. моторизована бригада Цар Душан Силни” – НВО, каже да је кључан задатак ове НВО да се не заборави исказано јунаштво, а посебно оних који су тада погинули.

“Бригада је била дорасла историјском тренутку у коме се нашла. Највећи хероји ове битке били су војници на одслужењу војног рока, а најбољи међу нама су они који су дали живот у одбрани своје отаџбине и заслужују и сада и када нас не буде да буду уважени и поштовани и дају пример млађим генерацијама како се у критичним тренуцима треба бранити своја отаџбина”, наглашава Коњиковац.

Током битке на Паштрику ова бригаде је имала 26 погинулих и 126 рањених.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон