НасловнаСрбија

Петковић: Пренели смо Лајчаку забринутост због тешког положаја Срба на КиМ

Директор Канцеларије за КИМ Петар Петковић рекао је да су председник Александар Вучић и он, јуче у разговору са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком, пренели огромну забринутост Београда када је реч о тешком положају и ситуацији у којој се српски народ на КиМ данас налази, не само северно, већ и јужно од Ибра, нарочито у светлу одлуке Албина Куртија и тамошњих власти у Приштини да укину динар, самим тим и платни промет Србије на простору КиМ.

,,И не само с Лајчаком, већ смо претходних дана са бројним међународним представницима разговарали о горућим питањима који су ти који одлучују да ли ће Срби остати на КиМ с обзиром на бројне ескалаторне, једностране и насилне потезе које повлачи Албин Курти како би протерао српски народ са простора Косова и Метохије. Како би укинуо дијалог и како би заправо учинио све, не би ли спровео своју великоалбанску политику коју промовише готово свакога дана“, рекао је Петковић.

Он је новинарима у касарни у Топчидеру рекао и да ће Србија учинити све да сачува свој народ на КиМ.

,,И даље смо чврсто опредељени нашој политици мира и стабилности и једноставно наставити са нашом јаком дипломатском борбом како би успели да нормализујемо односе Београда и Приштине, пре свега кроз дијалог. Без те нормализације нема ни нормалности у свакодневним животима Срба на КиМ, који су очигледно мета напада Аљбина Куртија, који и овом одлуком о динару, жели да зада последњи ударац српском народу на КиМ“, рекао је Петковић.

Он је додао да су председник Вучић и он, у разговору са Лајчаком, инсистирали на формирању Заједнице српских општина и да што пре дође до расписивања избора у четири општине на северу КиМ, с обзиром да су Срби у рекордних два, три дана успели да прикупе неопходних више од 28 одсто потписа.

Коментаришући саопштење Квинте о укидању динара на Косову, Петковић је изразио уверење да ће се то питање решити. Указао је да није први пут да читамо различита саопштења Квинте која оспоравају противправне одлуке Прштине и да се све углавном завршавало на опоменама.

„Овог пута изјава је другачија, видећемо, све смо учинили да свима објаснимо које су катастрофалне последице укидања динара и да је то питање опстанка српског народа на КиМ. Уколико то Курти не заустави и крене да се обрачунава са Поштом Србије јасно је да тај човек не жели мир“, оценио је Петковић.

Поручио је да ће Србија бити уз свој народ и да ће ово питање наставити да решава тако да нико од Срба не буде угрожен.

 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон