ДруштвоКосовоКултураЛокалне

Кристина Трајковић: Глума ме чини срећном

Када је прошле године проглашена за најбољег рецитатора Србије на чувеној смотри која се у Ваљеву одржава више од пола века, Кристина Трајковић знала је да ће јој се живот променити. Ученица петог разреда Основне школе „Миладин Митић“ у Лапљем Селу тренутно је најактуелнија млада глумица са Косова, игра у позоришту и на филму, пише Спутњик.

„После тог сусрета рецитатора Србије схватила сам колику љубав гајим према глуми и рецитацији. Више времена се вежба рецитација, него представа. Вежбали смо око пет месеци, сваки дан. Радила сам са својом учитељицом Марином Ђорђевић и ето, исплатило се“, каже она.

Одмах затим и рецитује песму Андрије Милошевића „Луда баба, елегантни вампир Божа и клиња“, са којом је победила.

Охрабрена успехом, Кристина је одлучила да се опроба у глуми.

„То је аматерско позориште ’Јанићије Поповић’, није у оквиру школе. То је за децу у основним и средњим школама, деца углавном и учествују у представама, моји вршњаци и старији од мене. Вежбали смо два месеца, тренутно играмо сјајну представу“, каже она.

Кристина објашњава да се њено позориште само зове аматерско, то је право позориште. Има све као право, па и велику премијеру која окупи све који воле уметност.

„Представе спремамо са професионалним глумцима који раде и као режисери. Имала сам већ две представе, једна је била мјузикл, ’Пепељуга у земљи чуда’. Радила сам и ’Лепотицу и звер’. У првој сам играла мачка, а у другој сам принцеза. И певала сам песму која је ишла у позадини, са балетском групом“, додаје она.

Додаје да јој је глума тренутно хоби, али да има жељу да постане глумица када порасте.

„То ме чини веома срећном. Осец́ам се испуњеном када сам са својим другарима на представама, али и на пробама“, поручила је Трајковић.

Глума је једна од омиљених активности деце и младих и у Београду, много је глумачких школа. Сви се окупе на аудицијама за филм, а посебно је велика конкуренција за синхронизацију анимираних. Кристина их је све оставила за собом на аудицији, на којој се нашла случајно.

Додаје да је једнако поносна и на кратки филм „Бонтон у биоскопу“. Управник њеног позоришта је дошао на идеју да га сниме.

„То је сјајно упутство за децу и младе како треба да се понашају у биоскопу, али и у позоришту, јер су многи заборавили како треба, посебно од када постоје мобилни телефони“, каже она.

Обожава Дан своје школе “Миладин Митић“ и Дан Светог Саве. То су дани за игроказе, рецитације и песму. Свира и клавир, а глума је тренутно њена највећа инспирација.

Са посебним нестрпљењем очекује летњи распуст, јер ће јој се вероватно поново указати прилика да игра у филму, односно да му посуди свој глас.

„Продукција из Београда позвала ме је да сарађујемо и током лета, ако имам времена да дођем, пошто нису очекивали да ћу тако брзо да завршим. Ја сам главна улога, а завршила сам све то за четири дана, сваки дан сам имала четири сата да дајем глас. Стварно је било велико искуство и они су сви задовољни“, наводи она.

Извор: Косово Онлајн, Спутњик

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон