ДруштвоКосово

Штрпце: Донирана опрема вртићу и новчана помоћ за децу из социјално угрожених породица

Новоотвореној згради вртића „Шарско лане“ на Брезовици уручена је опрема неопходна за функционисање установе, а новчана помоћ уручена је деци из социјално угрожених породица из општине Штрпце, дар донатора из Београда чији је циљ помоћ српском народу на Косову.

Новчана средства која су уручена вртићу „Шарско лане“ на Брезовици искоришћена су за куповину уређаја који су неопходни за функционисање ове предшколске установе као што су клима уређаји, машина за прање веша, телевизори, видео надзор и друго.

Секретар вртића Ивица Ивановић је истакао да је ова помоћ у виду опреме за вртић дошла у прави тренутак.

„Користим прилику да се захвалим људима добре воље. Ово је леп и хуман гест који нам долази у прави тренутак за рад установе пошто смо кренули са радом под неким да кажем тежим условиима, а са овом опремом коју су нам поклонили наш рад ће бити лакши и радиће ова установа у пуном капацитету без проблема“ рекао је Ивановић.

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић захвалио се донаторима на помоћи и истакао да то значи да нисмо заборављени у овим тешким временима.

„Прво да кажем да је ово јако значајна ствар, да се захвалим и Ивану, Ненаду и Петру, нашим пријатељима из Београда што су донирали оно што је негде у овом тренутку итекако потребно за рад и функционисање предшколске установе. Јако је важно да на почетку рада вртића овде на Брезовици, то јест на улазу у село Јажинце, вртић има све потребне услове да нормално ради, функционише, да деца која ће овде боравити такође имају максимално квалитетне услове за њихов боравак. Да се захвалим још једном и да подсетим, наравно, да је овај објекат изграђен захваљујући Канцеларији за КиМ владе Републике Србије, да се захвалим председнику Вучићу који је заиста у то време на наш захтев одмах изашо у сусрет и обезбедио средства да се овај објекат направи. Мислим да је то нешто што никада нећемо заборавити и добро је да је вртић коначно почео са радом после више година јер је било потребе и деца која су била на чекању да коначно имају ту могућност да овде бораве. На крају, наравно, некако је важно да се каже да ови хумани људи који су нам дошли и итекако, не само помогли у том материјалном смислу функционисања вртића, већ је за мене итекако важно као председника општине та симболика у смислу да нисмо заборављени, јер времена нису лака, тешко је бити Србин на овим просторима у временима у којима живимо и мени је та симболика јако важна и њу негде увек истичем, тако да још једном захвалност у моје лично име и у име свих грађана општине Штрпце“, истакао је Јевтић.

Након тога у Дому културе „Свети Сава“ у Штрпцу подељена је новчана помоћ за децу из социјално угрожених породица. Петоро деце Радована Станојковића добило је новчану помоћ која ће им пуно значити.

“Имам тринаесторо деце и хвала овим људима који су се сетили да нас помогну овде, који су дошли да нас виде и ми се захваљујемо пуно, ова помоћ значи нам пуно“, рекао је Станојковић.

Један од донатора Иван Купријанов из Београда истиче да поред новчане помоћи деци, циљ му је да подстакне што више људи који нису били, да дођу и посете Косово.

„Па опет понављам мотивација, мотивација, мотивација…, која ми се јавља сваки пут када видим поготово децу, пошто су деца моја мотивација. Кум мој и ја се трудимо да помажемо сву децу у Србији у сваком граду, а на Косову је нешто најсветије што сам доживео. Ја сам био на Хиландару и у Јерусалиму. Имао сам ту прилику, а ту енергију коју сам осетио овде пре три године опет ми се поновила када смо обишли Високе Дечане, Богословију и све где смо били. Сад сам сазнао информацију од господина Далибора који је уједно и мој пријатељ да 80 одсто људи који су из Србије никад није било на Косово. Мени је тужна та информација ако могу мојим примером да покажем само да дођу на Косово без обзира што смо ми помогли хумано свој овој деци коју смо видели данас, али људи ће помоћи само да дођу овде, то је наша порука свима ако можемо да учинимо да подстакнемо људе да долазе“, истакао је Купријанов.

Петар Миленковић каже да су дошли на сопствену иницијативу и изразио је наду да ће помоћ српском народу на Косову у наредном периоду бити још већа.

„Ми смо овде дошли на нашу иницијативу да помогнемо српском народу на КиМ уз помоћ господина Далибора Јевтића, хвала му на топлом дочеку, драго ми је што смо у ситуацији да помогнемо нашем народу овде, тренутно само материјално, а надамо се у наредним годинама и много већим средствима и много већим стварима. Имамо у плану да се отворе нека пољопривредна домаћинства, неке компаније у којима ће српски народ да остане остане да ради и да може да остане да живи овде. Док је год нас Срба на Косову и Метохији до тад је Косово srcе Србије и нећемо изгубити свој идентитет“, рекао је Миленковић.

Исти донатори су током јучерашњег дана помоћ уручили Богословији у Призрену, као и деци из социјално угрожених породица у Великој Хочи.

Извор: Косово онлине; Фото: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон