КосовоЛокалне

Скупштина општине Грачаница одржала прву ванредну седницу

Одборници СО Грачаница раматрали су данас према препоруци Министарства администрације локалне самоуправе законитост Правилника Бр.03/18/ОГ о општим условима о парцелацији, прописима и поступку за изградњу објеката и издавања грађевинских услова за грађевине у надлежности општине и уз један глас против изгласали да је Правилник донет у складу са законом те да остаје на снази.

Након што је усвојен дневни ред одборници СО Грачаница усвојили су једногласно записник са четврте редовне седнице одржане дана 29.04.2024. године.

Поновно разматрање законитости правилника који је СО Грачаница усвојила још 2018. године затражено је, како се наводи у допису министарства, након жалби грађана који наводе да су „правилником нарушена права грађана, бизниса и других страна који су аплицирали за изградњу онемогућавајући им добијање грађевинске дозволе са образложењем да немају приступ јавном путу“.

Након жалби грађана министарство за локалну самоуправу затражило је од министарства за заштиту животне средине правну процену правилника те је, како се наводи „оцењено да овај акт није правилан јер закон бр. 04/Л-174 о просторном планирању не предвиђа израду таквих правилника већ се сва та питања дефинишу документима општине за просторно планирање“.

СО Грачаница је наложено да приступи поновном разматрању правилника и донесе „праведну и законску одлуку у складу са законским одредбама на снази“.

Одборник Љубиша Караџић који је у време доношења Правилника 2018. године био председавајући СО Грачаница казао је на седници да је Правилник тада донет уз строге и ригорозне контроле Министарства за локалну самоуправу након чега је објављен и у Службеном гласнику Косова као важећи.

Председавајући СО Грачаница Милан Димитријевић навео је да је СО Грачаница ову тачку ставила на дневни ред упркос чињеници да у појединим службеним списима са централног новоа није испоштована двојезичност чак и после примедби општине Грачаница да им се одређена документа доставе на српском језику. Он сматра да овакав захтев министарства има политичку конотацију а не стварне потребе грађана.

Одборник СО Грачаница Гранит Гаши оптужио је општину Грачаница да неким одлукама има тенденцију да мења демографску структуру општине и да је споран правилник дискриминаторски за грађане. Он је најавио да ће се обратити Уставном суду за оцену законитости Правилника прејудицирајући одлуку Суда рекавши „да гарантује да ће Правилник бити стављен ван снаге кад тад“.

Одговарајући на оптужбе одборника Гашија председавајући Милан Димитријевић је казао да се „нико не плаши ничијих изјава“.

„ Ово је парада за медије да би сте се господине Гаши истакли мало политички. Да сте били редовни на седницама СО Грачаница и да сте остајали до краја заседања можда бисте имали прилике да разговарате са нашим директорима о свему што вас занима. Све што тражите добићете у законском року јер СО Грачаница за разлику од неких поштује законе“, казао је Димитријевић.

Након расправе одборници су потом приступили гласању. Против Правилника 03/18 гласао је један одборник док је 16 одборника подржало законитост правилника.

Споран правилник СО Грачаница усвојила је 26. 09. 2018. године и он предвиђа прописе  поступак за изградњу објеката и издавању грађевинских услова за грађевине у надлежности општине Грачаница до усвајања Зоналне мапе општине Грачаница након чега ће служити као допунски правни акт.

Правилник општине Грачаница 03/18 је израђен 2018.године, како се наводи у документу,  у складу са Законом о локалној самоуправи, Законом о просторном планирању, Законом о изградњи и Скупштинске одлуке о усвајању општинског развојног плана за период од 2014. до 2029. године.  Израда Зоналне мапе је у току.

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон