ВестиКосово

Курти прихватио план ЕУ као оквир за наставак разговора

Косовски премијер Аљбин Курти сагласан је да разговара о новом плану Европске уније који укључује нацрт за формирање Заједнице српских општина, саопштио је његов кабинет.

У одговору приштинске владе Кохи се наводи да се Курти сагласио са тим да нови план ЕУ, који су петорица западних изасланика у суботу представила Београду и Приштини, буде “оквир за наставак даљих разговора са земљама савезницима”.

Додаје се да је Курти позитивно одговорио на захтев пет дипломата за састанак са лидерима Немачке, Француске, Италије и председником Европске комисије на маргинама самита Европског савета у Бриселу у четвртак и петак.

Састанак ће, како се наводи, бити у контексту разговора започетих са изасланицима током њихове посете Приштини 21. октобра, када су су предложили нови план који укључује “комплетнији пакет свеобухватне имплементације Основног споразума заједно са нацртом предложеног за примену члана 7”.

“Премијер Курти је изразио сагласност да овај нови план представља оквир за наставак даљих разговора са савезничким државама, САД, Немачком, Француском и Италијом, који би требало да обезбеди компоненту јаке безбедности, а такође и да ојача перспективу чланства у међународним организацијама“, кажу из владе у Приштини.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон