Косово

Курти тражи ослобађање Јанковића и оптужује Вучића за хапшења

Премијер у Приштини Аљбин Курти затражио је хитно ослобађање заменика директора полиције Дејана Јанковића, тврдећи да је „ухапшен и у затвору“.

После седнице владе у Приштини на конференцији за медије Аљбин Курти је позвао на хитно ослобађање свих Албанаца који се налазе у затворима у Србији, посебно Јанковића.

„Позивамо међународне факторе да сви Албанци који се налазе у затворима у Србији буду ослобођени одмах, а посебно Дејан Јанковић. Кажем све Албанце, јер не знамо колико њих су у затворима и под каквим оптужбама“, рекао је Курти.

Курти је додао да су јуче на административним пунктовима Јариње, Мердаре и Бела Земља ухапшена петорица припадника полиције, четворица Срба и један Албанац, додајући да су сви осим Јанковића пуштени на слободу.

Сматра да је заустављање на стотине људи са Косова на граничном прелазу Србије и Хрватске „осветничка радња од стране Србије“ због одлуке Савета Европе.

Курти тврди да не би дошло до ове ситуације је било санкција према Београду, када су ухапшена три гранична полицајца прошле године или након убиства полицајца Африма Буњакуа у Бањској.

„Хапшење које Србија спроводи према нашим грађанима који користе Србију као транзитну земљу, да је Србија под санкцијама то се не би десило“, казао је Курти, цитирајући Вучићеву изјаву на рођендану јединице „Кобра“, у којој најављује хапшење оних који крше Устав Републике Србије.

„Србија је мафијашка држава, где једна особа јавно лансира кампању за хапшење. Мафијашка држава где главни мафијаш јавно лице, тако што је председник државе“, навео је Курти.

„Вучић наредио задржавања“

Косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља је на истој конференцији оптужио директно председника Србије Александра Вучића за заустављање Јанковића и других полицајаца.

„На основу информација које имамо, задржавање је наређено од Вучића и то показује да је Србија диктаторска земља. Јучерашњи догађај није само питање слободе кретања и кршење договора. То је кршење људских права и претња безбедности у региону. Забрињавајуће је задржавање оних који су прелазили границу“, рекао је Свечља.

Према његовом мишљењу, „држањем Дејана Јанковића, Вучић шаље поруку Србима који су интегрисани на Косову“.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон