КосовоНасловна

Пантићу и Зарићу продужен притвор за још два месеца

Основни суд у Приштини јуче је продужио меру судског притвора Миомиру Пантићу и Жарку Зарићу, обојици из Истока, против којих се води истрага због наводно извршеног кривичног дела ратног злочина.

Притвор је продужен за још два месеца, а обојица се тренутно налазе у затвору високе безбедности у Подујеву.

“Искрено говорећи и имајући у виду да је Жарко повратник у селу Љубожа и да тамо живи последњих пола деценије као једини Србин километрима наоколо, очекивао сам више слуха од суда и тужилаштва у погледу ублажавања мере. У својој жалби на ово решење ћу пробати да ове аргументе презентујем Апелационом суду, од кога очекујем рационалнији приступ, с обзиром на то да заиста не постоји никаква опасност да се поступак неће одвијати несметано“, каже за Косово онлајн Дејан А. Васић, бранилац Жарка Зарића.

Адвокат Васић тренутно заступа седморицу Срба који су у притвору Посебног одељења Специјалног суда у Приштини, односно у затвору у Подујеву.

Сви су оптужени због кривичног дела „ратни злочин“ због чега су адвокати, каже Васић, организовали правне тимове који их бране.

“Ми смо узели себи за задатак да се тим људима обезбеде правни тимови који ће их бранити. Био је једноставно превише јак притисак на појединице да те сложене предмете заступају и бране. Отприлике седморица њих који су сада у притвору су углавном са кривичним делом ратног злочина“, каже Васић.

Објашњава да је незахвално рећи коме је од притворених Срба најтеже зато што је сваки суочен са озбиљним проблемима, а најтежи им је што немају контакт са породицом и што су многи у затвору невини.

Подсећа да се породице налазе у истоветно тешкој психолошкој ситуацији зато што немају адекватне информације о томе шта се дешава са члановима њихових породица које су у затвору. „Њима је најтеже шта се дешава са породицом, а породицама је најтеже шта се њима тамо дешава. То је увезано“.

Васић апострофира да је Слађан Трајковић јако тешког здравственог стања, Гаврила Милосављевића породица дуго времена није била у могућности да посети, а да је породица Жарка Зарића очекивала да ће бити пуштен и заједно са њима прославити Нову годину у селу Љубождра, где је, истиче Васић, све ове године славио са комшијама Албанцима.

„Драгиша Миленковић је практично на 15-ак километара ваздушном линијом од своје куће ни крив ни дужан у притвору. Како је тим људима, само њихова душа зна“, наводи Васић.

Говорећи о правном поретку на Косову, истиче да су држава и право одувек били искључива и једина сила.

„Некада се та сила спроводи кроз формалне поступке, а некада кроз поступке који не маре за формалности. Сада је, не само Косово, већ читав свет дошао у тај стадијум да се више не мари ни за какве формалности, право, међународне норме. Чини ми се да нико никога не зарезује и да је сад бива нормално да се воде ратови, бомбардују и страдају цивили и друге ствари које сугеришу да у суштини тај правни поредак и систем до те мере угрожен да готово и не постоји“, рекао је Васић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон