Косово

Квинта и ЕУ: Забринути смо због забране патријарху и свештенству СПЦ да посете Косово

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава и Канцеларија Европске уније на Косову изразиле су забринутост због одлуке Владе Косова да не дозволи Патријарху СПЦ Порфирију и његовим архијерејима да уђу на Косово и присуствују свечаном почетку редовне годишње скупштине Синода у Пећкој Патријаршији, истичући да та одлука није у складу са одредбама Ахтисаријевог плана, као ни са обавезама Приштине у оквиру дијалога.
„Одлука Владе Косова је у супротности са одредбама Ахтисаријевог плана, који јасно прописује права, привилегије и имунитете за свештенство Српске православне цркве, и није у складу са обавезама Косова у дијалогу са ЕУ“, наводи се у саопштењу које је објавила на свом сајту Амбасада Немачке у Приштини.

Поручују да Влада Косова мора да делује у складу са људским правима и законодавним оквиром, као и интересима свих грађна.

„Очекујемо од Владе Косова да испуни највише стандарде људских права како у свом законском оквиру тако и у свом деловању, да делује у интересу свих својих грађана и да подржава своје основне вредности и одговорност према регионалној стабилности“, истичу из амбасада земаља Квинте и ЕУ.

Позвали су обе стране, и Србију и Косово, да се уздрже од било каквих радњи и реторике које би могле повећати тензије и довести до инцидената.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон