КосовоЛокалнеНасловна

Ломљење Божићне чеснице у Грачаници- златници код Тијане, Илије и Михајла

Ломљење Божићне чеснице у Грачаници  и ове године окупило је велики број малишана из Грачанице и околних села, а најсрећнији су били Тијана Митић, Илија Миљковић и Михајло Аксић који су пронашли златнике.

Директорка Туристичке организације Грачанице Сандра Ђокић каже да је организација ове манифестације  имала за циљ очување традиције и обичаја али и радост оних најмлађих и да је циљ испуњен.

„Следеће године ће чесница бити још већа, јер смо видели да је било много деце и да је интересовање велико, што ме радује. Надам се да ћемо повећати и број златника, а за наше малишане смо и овај пут припремили поклоне и виду пакетића воћа“.

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић честитала је Божић свим суграђанима православне вероисповести и истакла да је овај Божић био посебан, јер је боравак патријарха Порфирија на Бадње вече у Грачаници велика радост за православни народ на овом простору.

„“Радост овог празника јуче нам је увеличао патријарх Порфирије. Његово присуство даје нам снагу и вољу да чувамо и негујемо нашу веру и традицију. У том духу ми смо данас организовали један од најлепших обичаја, ломљење Божићне чеснице.  У  чесници је било три дуката и имамо три срећна добитника, троје наше деце данас је добило златник који ће их подсећати на овај велики свети дан и да их чува током читаве године”.

За спремање Божићне чеснице и ове године била је задужена председница неформалног Удружења  „Традиција кроз векове“ Данијела Симоновић.

“ Чесница је ове године била тешка 15 килограма  и требало ми је два дана да је спремим  један дан за фигурице, друг да се то уради. Захваљујем се пекари у Лапљем Селу која је помогла да се испече та чесница, општини која је купила дукате и  Туристичкој организацији која је организовала овај предиван догађај. Ја сам се потрудила да то урадим са љубављу, да направим чесницу и обрадујем малишане”, рекла је Симоновићева.

Божићна чесница је симбол хлеба који је Марија даривала мудрацима који су јој први честитали радосну вест рођења Исуса Христа.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон