КосовоНасловна

Марковић: Још један вид злоупотребе историје у политичке сврхе

Историчар Марко Марковић рекао је поводом текста приштинске „Кохе“, у којем се црква Богородице Љевишке у Призрену представља као да је подигнута на „темељима паганског дарданског светилишта“, да је у питању још један вид злоупотребе историје у политичке сврхе са јасним циљем да се српско и хришћанско културно наслађе представи као албанско.

„У овом случају јасан је напад на наше културно наслеђе са дугорочним циљем, ако посматрамо све оно што се дешавало претходних месеци, а рекао бих чак и година, нама ствара једну јасну слику и један јасан циљ, не само албанске политичке елите, већ и стручне јавности“, рекао је Марковић.

Из Високих Дечана су, реагујући на текст Кохе, саопштили да не постоје конкретни писани докази „о било каквим дарданским етничким црквама“ и да текст погрешно представља историју цркве у Призрену, са чим се слаже и Марковић.

„Позивам Албанце који тврде супротно, да покажу писане историјске изворе који потврђују њихове тврдње, да прикажу резултате археолошких истраживања која потврђују њихове тврдње, па да на основу историјских извора тумачимо прошлост ове хришћанске богомоље“, рекао је Марковић.

Марковић подсећа да ово није први покушај прекрајања српске историје.

„Циљ је јасан, оно што су радили за време окупације османлије, које су, рецимо, Богородицу Љевишку претвориле у џума џамију, народски речено, због тога што су се тамо молитве исламских верника обављале у петак, па због тога џума, односно петак џамија, данас они гледају да злоупотребе тај израз као да је то нешто друго, што уистину није, и циљ је јасан, да то верско културно наслеђе српског народа присвоје“, рекао је Марковић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон