Друштво

Међународни дан Рома – дискриминација највећи изазов

Сиромаштво, напуштање образовања, дискриминација, рани бракови и незапосленост највећи су изазови са којима се суочавају припадници ромске националне мањине, истиче Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у честитки поводом обележавања Међународног дана Рома, 8. априла.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог честитало је свим припадницима ромске заједнице Међународни дан Рома који се обележава 8. априла.

Ресорно министарство наводи у саопштењу да се на Међународни дан Рома прославља ромска култура, али и подсећа на потребу подизања свести о изазовима са којима се Роми суочавају.

У Србији, према последњем попису становништва из 2022. године, живи 131.936 припадника ромске националне мањине.

Роми су територијално изузетно дисперзирана заједница – живе у готово свим јединицама локалне самоуправе у Србији и њени чланови припадају различитим црквама и већини верских заједница, наводи се у саопштењу.

У говору се служе бројним дијалектима, што отежава међусобну комуникацију и усложњава изазове у процесу стандардизације ромског језика, наглашено је.

С обзиром на то које су социјалне, економске и образовне карактеристике, Роми имају друштвени статус маргинализоване групе, а неки од највећих изазова са којима се суочавају су сиромаштво,  напуштање образовања, рани бракови, дискриминација и незапосленост, указује се у саопштењу.

Влада Србије и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог посвећују велику пажњу унапређењу положаја припадника ромске националне заједнице и њиховом укључивању и интеграцији у друштво.

„То се чини у партнерству са бројним министарствима, јединицама локалне самоуправе као и ромским организацијама, пре свега Националним саветом ромске националне мањине, на различите начине и са различитим програмским садржајима, свесни да ти процеси никад не иду ни брзо ни лако, као и да све што је до сада урађено, ма колико било значајно, није довољно“, пише у саопштењу.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог тврди да ради и на јачању институционалних структура и оквира на националном, али и локалним нивоима за решавање изазова са којима се Роми суочавају.

„И то кроз успостављање Координационог тела за унапређење положаја Рома и Ромкиња, кроз мрежу локалних координатора за ромска питања и кроз усвајање акционих планова на локалном нивоу“, истиче ресорно министарство.

Осми април је званично проглашен празником Рома у читавом свету 1990. године у Пољској, током четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Челсфилду поред Лондона од 7. до 12. априла 1971. године.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон