Косово

Мештани Штрпца два месеца након забране динара на Косову: Ситуација је све тежа

Ситуација у општини Штрпце два месеца након уредбе Централне банке Косова (ЦБК) о забрани употребе динара је све тежа. Највише потешкоћа имају старији и социјално угрожени, којима тешко пада да на месечном нивоу за своја примања одлазе у централну Србију.

Мештанима Штрпца како време протиче ситуација са динарима пада све теже, а додатно отежава чињеница да нема српске робе у продавницама као ни лекова српских произвођача.

Светозар Јанићијевић истиче да је у тешкој ситуацији посебно јер има супругу о којој се он стара и за коју не може да набави лекове као до сада у локалним апотекама.

„Врло је тешко, имам жену која не може сама да брине о себи и прима кућну негу и имамо социјална примања и ја и она. Врло је тешко, немамо пара да одемо до административног прелаза. Надамо се бољем и  да ће се нешто решити. У продавницама нема 90 одсто српске робе, за мене је најгоре што нема лекова из Србије које моја супруга користи, већ замена из Хрватске, Словеније, али то није то. Сваки доктор препоручује да супруга узима лекове које је и раније користила, морамо да идемо за Србију да би на рецепт подигли лекове“, рекао је Јанићијевић за Косово онлајн.

Стојанка Давидовић истиче да је у претходном периоду потрошила сав новац који је имала, и да нема могућности да оде до најближег места у Србији да подигне новац.

„Трећи месец како немам примања ни ја ни син. Потрошила сам то што сам имала, не могу да идем у Србију јер немам чиме. Лекове не моу да узмем, узимам шта има македонске, јер ко ће да ми донесе из Србије“, каже Давидовић.

Мита Ђуринац каже да је ова ситуација посебно тешко пала пензионерима

„Да идемо у Србију морамо да платимо такси. За нас пензионере уопште не ваља, а ни за друге који раде у просвети, здравству“, каже Ђуринац.

Момчило Сталетовић из Беревца истиче да динара нема, а нема ни српске робе у продавницама, ни лекова.

„Тешко је јер морамо да путујемо до Бујановца или где је најближе, да трошиш новац а стари смо не можемо. Српска роба недостаје, најпре немамо плазму за децу а и друге потребштине, а најгоре јер нема новца па не можемо ни да купимо“, каже Сталетовић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон