Косово

Приштина: Почело суђење Милану Јовановићу због наводних ратних злочина

У Основном суду у Приштини почело је прво рочиште против Милана Јовановића, оптуженог у одсуству за наводне „ратне злочине“, „злочине против човечности“ и „сексуално насиље“ током сукоба на Косову и Метохији.

Медији у Приштини наводе да је Милан Јовановић, иначе из Урошевца, током сукоба на Косову и Метохији био припадник српских полицијских снага.

Оптужница га терети да је наводно „вршио систематске нападе на цивилно становништво на Косову“.

Данашње суђење је једно од више њих по оптужницама против окривљених у одсуству. На њима су углавном Срби.

За јуче је било заказано, али није одржано ново рочиште у случају Дејана Рачића, оптуженог за наводно сексуално насиље током сукоба 1999. године.

Судија Весељ Исмаиљи отворио је рочиште, али га је убрзо и прекинуо због одсуства тужиоца Специјалног тужилаштва.

Претходно је тај случај заступала тужитељка Дрита Хајдари, која је у међувремену отишла у пензију, а из Тужилаштва се није појавио нови тужилац.

Оптужница терети Дејана Рачића, из села Видање код Клине, да је наводно починио ратни злочин против цивилног становништва.

Основни суд у Приштини је у децембру прошле године затражио да се било која информација о локацији Рачића саопшти полицији.

Правосудне власти у Приштини подигле су прошле године више оптужница у одсуству против особа српске националности, теретећи их наводно за почињене ратне злочине.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон