КосовоНасловна

Михољдан у Великој Хочи

У ораховачком крају, у селу Велика Хоча данас је прослављен празник Кирјака Отшелника у народу познат као Михољдан. Слава је започела литургијом коју је служио еписком новобрдски Иларион уз саслужење игумана манастира Зочиште и Високи Дечани Стефан и Сава, пароха ораховачког, свештеника Милана. Иларион је у беседи пренео благослове и поздраве његове светости Патријарха Порфирија који се моли за Косово и Метохију свакога дана.

“Настављамо сви заједно борбу за наше царство, а наше царство је царство небеско, то је ово царство чији су темељи у овој светој литургији коју смо служили, ту је наше грађанство, наше држављанство наш прави и потпуни идентитет. Чудесно је то да један празник вина уместо да оде у неком правцу како је то било у Античко време, слављење неких пијаних Божанстава, ми бар славимо данас неког ко се уздржавао, ко је вино разблажавао водом. Нека Бог да да борба буде непрестана у нашим srcима и да та борба породи оно што бити не може, а то је нови живот који долази из живога Бога. Једино ново можемо да доживимо отварајући нова поглавља у односу са Богом – каже еписком новобрдски Иларион.

Александар Мицић председник Привременог органа Ораховац захвалио се свим гостима и присутнима који су дошли да прославе празник Кирјака Отшелника. Истакао је да празник свети Кирјак Отшелник, који се другачије назива Михољдан, иначе заштитник села Велика Хоча, заслужан за плодну земљу, за добар род поља и винограда. Са Канцеларијом за КиМ одрађен је велики број пројеката важних за Ораховац и Велику Хочу.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић истакао је да му је задовољство да је ту баш на дан славе Велике Хоче.

“Овде је остало мало Срба и они који су остали они су стварно прави, нећу да кажем да су наша браћа која су расута да су они мање вредни и мање часни, знамо каква их је мука натерала. Окупили смо се да прославимо и обележимо крај бербе грожђа, да одржавамо нашу културу, да одржавамо нашу традицију. Канцеларија за КиМ дала је допринос да се ово село инфраструктурно помогне и овај крај, уредили смо трг и главну улицу, тако смо сада финансирали степениште, балкон, библиотеку и седиште општинског органа и то није крај, наставићемо да улажемо у овај крај, настојаћемо да Велика Хоча буде место културе где ће долазити представници из целог света да се увере у богатство наше културе и наше културне баштине. Има пуно искушења али ми морамо да одржимо мир, важно је да се рађа што више деце, да задржимо младе људе, да се развија привреда и инситутције, то није лако, али важан нам је мир, а пре свега слога”, истакао је Игор Поповић помоћник директора Канцеларије за КиМ.

Председник Матице Српске проф. др Драган Станић каже да му је част да беседи у Великој Хочи, истиче да није лако говорити у Великој Хочи, важна су дела која говоре. Подсетио је на важне историјске датуме на Косову и Метохији и рекао да је много тога повезано са овим данашњим догађајима.

“Ми данас живимо у новим покосовским временима, мислим да је то свима јасно и зато је добро да видимо шта се десило после оних покосовских времена која добро описује наша народна песма. Пострадање је овде дошло до изражаја и ово страдање у Бањској и она ранија страдања, оно што можемо да урадимо је да сваког човека, ма одакле дошао, погледамо право у очи и кажемо где се свет огрешио о нас Србе. Постоји око свевидеће које ће нас држати и чувати до последњих времена. Преостаје нам да радимо оно чему нас је црква учила, останимо саборног духа, будимо једно тело, једна душа, један дух, будимо заједно”, каже између остало проф. др Драган Станић.

Свечаност у Великој Хочи завршена је пригодним културноуметничким програмом.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон