КосовоНасловна

Мијачић: Верујем да ће се прикупити довољно потписа за петицију, добро да се покаже жеља за сменом градоначелника

Драгиша Мијачић, координатор радне групе Националног конвента Европске уније за поглавље 35, рекао је да верује да ће организатори прикупити довољно потписа, али да није сигуран да неће бити даљих процедуралних нејасноћа или проблема како би се процес смене одужио што је могуће више. Ипак, како оцењује, могуће је и убрзање уколико се Косово нађе под притиском везаним за његов захтев за чланство у Савету Европе.

„Добро је да се прикупљају потписи и да се прикупи довољно и покаже да се жели доћи до смене градоначелника, али верујем да тај процес неће бити толико брз и ефикасан и да ће доста фактора утицати на цео процес. У овом тренутку не можемо да прецизирамо никакав рок у ком може доћи до смене градоначелника“, каже Мијачић за Косово онлајн. 

За подношење петиције, подсетимо, потребно је да се прикупи најмање 20 одсто потписа од укупног броја уписаних бирача, а потом се организује гласање о смени градоначелника.

Мијачић наводи да само административно упутство за петиције за смену градоначелника са једне стране прописује јасне кораке док са друге није прецизно у дефинисању рокова. Напомиње и да је питање да ли је упутство у складу са косовским Уставом и да у неком тренутку може доћи до опструкција у смислу да Уставни суд каже да административно упутство није у складу са Уставом.

„Верујем да ће Влада Косова имати притисак везан за чланство Косова у Савету Европе и да ће се кроз њега утицати да се ови процеси убрзају. То је део политичке трговине на неком већем нивоу и питање је саме процене косовских институција – да ли желе брзе изборе или не. Ако их желе, они су свакако везани и за формирање Заједнице српских општина и за све обавезе које су део процеса дијалога о нормализацији. Ако је жеља да се иде ка брзој имплементацији свих обавеза, онда ћемо имати брз и ефикасан процес смене градоначелника. А ако косовска страна жели да одуговлачи у овом процесу, онда можемо да очекујемо да он траје доста дуго, шест месеци или дуже, рачунајући од овог момента“, каже Мијачић.

Он појашњава да Косово као део услова да би постало члан Савета Европе између осталог има и формирање ЗСО.

„Да би дошло до њеног формирања, мора доћи до помака у враћању Срба у институције и организовања нових избора на северу Косова, тако да су сви ти процеси међусобно повезани, а прва инстанца на којој ће се разматрати кандидатура Косова за пријем у СЕ биће у марту и априлу. Дакле, ако буде више условљавања везано за чланство Косова у СЕ онда ће се процеси везани за петицију и смену градоначелника убрзати“, закључује Мијачић.

На питање колико су у овом тренутку ЕУ и САД заинтересоване да дође до смене градоначелника и нових избора у четири општине на северу Косова, Мијачић подсећа да је ЕУ још 3. јуна прошле године поставила Косову услов да што пре дође до организације избора на северу, као и услов Србима да на те изборе изађу.

„ЕУ је јако заинтересована за овај процес и нове изборе, самим тим и САД јер они имају кохерентну политику када је у питању дијалог и процес нормализације односа. Отуда бих закључио да су ЕУ и САД јако заинтересоване за смиривање ситуације на северу Косова а тога нема без организовања нових избора и враћања српских градоначелника у четири северне општине, а такође и без повлачења специјалних полицијских снага из админстративних објеката“, каже Мијачић. 

Извор: Косово онлине; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон