ВестиНасловнаПолитика

Милић: Не верујем да ће се ЗСО вратити као централно питање дијалога

Из Брисела за сада нема најаве нове рунде преговора Београда и Приштине, а политиколог Димитрије Милић из Новог трећег пута каже да је за очекивати, када до ње дође, да тема буду актуелности као што је питање динара и његове употребе на територији Косова, док не верује да би се нацрт статута Заједнице српских општина у овом моменту вратио на сто као тема.

Председник Србије Александар Вучић је прошле недеље у Минхену рекао да очекује позив у Брисел “ових дана”, али је портпарол Европске комисије Петер Стано у међувремену саопштио да ЕУ “нема ништа на основу чега би могла да најави дијалог на високом нивоу”.

Уколико би Брисел у догледно време заказао састанак две стране, према мишљењу Милића, упркос томе што постоје већ договорене тачке које се не спроводе, ипак ће динар бити најактуелније питање јер, како указује, сувише је велики интезитет нових догађаја ескалаторне природе који намећу нове теме.

“Увек је питање колики би били домети и резултати разговора јер претпостављам да ни косовска страна није тренутно превише заинтересована да прави неке уступке, имајући у виду да иду избори за Европски парламент који ће паузирати рад ЕУ у врло значајном року. Не верујем да би се ЗСО вратила као тема јер у политици важи – када немате моћ, купујете време. Што се тиче косовске стране они купују време и чекају боље околности а у пракси, на терену, ситуација се отежава за другу страну, тако да се одлуке доносе искључиво када сте притиснути на њих, а тренутно то није случај, тако да не верујем да ће се ЗСО вратити као централно питање дијалога”, каже Милић.

Иако сусрета у оквиру дијалога у трилатерланом формату на највишем нивоу није било више месеци, Милић каже да не искључује да би то могло да се деси до маја и да Александар Вучић и Аљбин Курти буду за истим столом уз европске посреднике.

“То може да се деси до маја уколико ЕУ уложи један део свог политичког капитала. Верујем да је могућ састанак на високом нивоу јер би то било корисно и из угла ЕУ, да се пошаље порука да упркос томе што постоје тензије и неслагања мора да постоји континуиран дијалог и то на највишем нивоу”, каже Милић.

Заменик косовског премијера Бесник Бисљими изјавио је јуче да је примио позив Брисела за састанак поводом нове регулативе Централне банке Косова о динару, али да је одбио да учествује. Према њему, то није састанак на који би требало да иде главни преговарач, „јер питање динара није део дијалога“ и да ће видети ко ће ићи.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон