ВестиНасловнаПолитика

Милићевић: Важно што ће седница СБ УН о КиМ бити јавна, да сви чују истину

Важно је што је прихваћен захтев Србије и што ће седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову и Метохији најпре бити одржана, а посебно је важно што ће бити отворена за јавност, јер ће читав свет бити у прилици да чује председника Србије Александра Вучића и да чује истину о тешком положају Срба на простору покрајине, изјавио је данас министар без портфеља Ђорђе Милићевић.

Коментаришући заустављање возила Народна банке Србије на Јарињу, министар је за Т а н ј у г рекао да седница Савета безбедности затражена зато што су и председник, и државно руководство, и Влада Србије, али и Срби на КиМ, свесни да ово није последњи једнострани акт од стране привремених приштинских институција, истичући да је укидање динара на КиМ најјачи удар досад када је реч о останку и опстанку српског народа на КиМ.

Према његовим речима, само одржавање седнице СБ УН је успех промишљене, мудре и рационалне политике председника Вучића, државног руководства и Владе Србије.

„Оно о чему ће председник говорити, као и увек, аргументована је истина као и на Генералној скупштини УН. Када истину саопштите у лице онима у чијим очима сте мали, онда то некада њима не прија, али истина је увек била интерес Србије. Важно је одржавање седнице због целокупне и актуелне ситуације, али и због тога што је дошло до тачке када се поставља питање останка и опстанка“, навео је министар.

У том смислу, додаје Милићевић, јако је важно што ће читав свет бити у прилици да сагледа и чује истину, што ће сви најзначајнији међународни фактори имати прилике да чују о насиљу привремних приштинских институција када је реч о међународном праву, о делу ескалаторних потеза који су конкретно усмерени на останак и опстанак српског народа на простору КиМ.

„Што се тиче очекивања Србије, и о томе је председник отворено говорио, дакле поштовање међународног права, принципа и повеље УН и поштовање свих изворних докумената међународне заједнице који су потписани још од 1999. године“, рекао је он.

Милићевић подсећа да је у свим изворним документима који су потписани од 1999. године врло јасно и прецизно дефинисано да Србија може да финансира одређени области и активности као што су просвета, здравство, што је, додаје, предвиђено да буде преко Заједнице српских општина, али да због опструкције привремних пирштинских институција, Заједница није формирана.

Уколико исход седнице СБ УН буде одређена резолуција, Милићевић напомиње да увек постоји право вета. Сматра да би 15 чланица СБ УН, без обзира на њихов став по питању незавиности Косова, требало реално да сагледају ситуација на КиМ и тежак положај у ком се у овом тренутку налази српски народ на КиМ, и да коначно одреагују – не вербалним осудама и саопштењима – већ конкретним мерама које ће омогућити формирање ЗСО као институционални оквир за заштиту безбедности и стабилности српског народа на КиМ и расписивање избора у оштинама на северу Косова.

„Врло је важан редослед, најпре избори на северном делу КиМ, потом формирање ЗСО. Председник Србије све време, државно руководство, Влада Србије показује по ко зна који пут да дијалог нема алтернативу и да сва отворена питања која су изазвана једностраним потезима Приштине решавамо мирним путем. Свима је јасно да је претња нестабилности у читавом региону управо Аљбин Курти“, нагласио је Милићевић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон