КосовоНасловна

Кфор: Присуство на северу КиМ смо учетворостручили после сукоба у Бањској

Мисија Кфора је навела да је после оружаног сукоба у Бањској учетворостручила своје присуство на северу Косова и Метохије, и утростручила број патрола, укључујући и оне дуж административне линије са централном Србијом.

После догађаја од 24. септембра у Бањској, НАТО је распоредио скоро 1.000 додатних војника у саставу Кфора, наводи се у одговору мисије приштинској Кохи диторе.

„Учетворостручили смо присуство Кфора на северу Косова и утростручили број патрола, укључујући и дуж административне граничне линије. Ово су разборити кораци како би се осигурало да Кфор настави да испуњава свој мандат, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. Године“, истиче се у одговору.

Кфор додаје да настоји да осигура безбедно окружење за све људе на Косову, у било ком тренутку и на непристрасан начин.

„Генерално гледано, безбедносна ситуација је сада мирнија, али је и даље крхка. Кфор наставља да делује као трећи реагујући на Косову, после косовске полиције и Мисије владавине права ЕУ (ЕУЛЕКС)“, истичу из мисије.

Напомиње да су за истрагу о оружаном сукобу у Бањској надлежни у Приштини и Београду.

„Кфор није организација за спровођење закона. Кфор задржава своју улогу трећег безбедносног одговорног лица, после полиције и Еулекса. Затражили смо од надлежних органа у Приштини и Београду да спроведу неопходне правне истраге како би доказали чињенице и привели одговорне правди“, подвлачи се у одговору.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон