Политика

Миливојевић: Ескобар дипломатски рекао да има потпуног неслагања са Приштином

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић рекао је данас, поводом изјаве заменика помоћника државног секретара САД за Западни Балкан Габријела Ескобара да САД имају проблем у комуникацији са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, да је Ескобар користио један дипломатски речник када је то изјавио.

Миливојевић је за Т а н ј у г рекао да то у суштини значи да има потпуног неслагања што је, потврда онога што је помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Евроазију Џјемс О’Брајен рекао пре месец дана.

„Оно што посебно показује то незадовољство је оцена мере везано за укидање динара на КиМ, за коју Ескобар каже да је катастрофална. Уколико је тачно преведено, онда је то највиши израз незадовољства који је до сада могао да се чује“, истакао је Миливојевић.

Наводи да би било природно очекивати да америчка страна на директнији начин реагује на оцене које има везано за укидање динара на Косову и Метохији и на проблеме које производи Курти за њихове стратешке интересе када је реч о дијалогу Београда и Приштине, и додаје да је повратак дијалогу Београда и Приштине могућ само ако америчка страна примени озбиљније мере.

„Ово се све до сада своди на вербалне оцене, критике и незадовољства која не производе последице и не враћају нас у дијалог. За враћање у дијалог је неопходно да се примени конкретна мера, враћање у претходно стање по три основа“, рекао је Миливојевић.

Како је навео, први основ је да се мера око динара потпуно суспендује, односно да се врати могућности коришћења динара на простору КиМ, због нормалног функционисања живота на КиМ, али и здравства, образовања, услуга и свега што подразумева нормалан живот. Додаје да је други основ враћање Заједнице српских општина на сто, што се, напомиње он, у овом тренутку види да је кључно питање јер да је питање ЗСО било заокружено све ово се не би десило.

„Трећа ствар је дисциплиновање Куртија када је реч о мерама и акцијама које спроводи и које подразумевају злоупотребу права и репресију, од хапшења до репсресије према имовини, према свему ономе што представља српски народ не само на северу КиМ, него и у енклавам на југу“, објаснио је он.

Миливојевић каже да су ово три ствари које могу да допринесу деескалацији и да створе амбијент за наставак дијалога, а да је све друго импровизација и покушај да се преко толерисања тог стања изврши притисак на Србију да прихвати неку врсту реалности.

Одговарајући на питање зашто специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак долази у Београд у петак, Миливојевић је изјавио да Лајчак пред крај мандата покушава да спаси образ ЕУ.

„Савим је јасно да ова гарнитура завршава мандат неуспешно, као и претходна. И сам Лајчак је недавно нама саопштио да има пуно политичких питања која су отворена и мислим да је то јасна порука. И његов мандат се не може сматрати успешним, као ни претходни мандат гарнитуре у ЕУ. Две ствари су кључне, нема нормализације и нема дијалога који би ишао у правцу нормализације“, навео је он.

Према његовим речима, оно што би требало да буде стратешки интерес администрације у ЕУ је нормализације односа, стварање позитиног политичког амбијента и регулисање односа на релацији Београд Приштина без стављања у први план статусно питање.

Каже да ова администрација ЕУ завршава са једним јединим, за њих, успехом а то је што су направили неку врсту платформе на основу Охридског споразума, али, напомиње он, на основу пристрасног приступа где није у првом плану нормализација, већ је статусно питање.

„Следећа администрација која буде дошла у ЕУ че практично наставити где се и претходно стало, опет ћемо морати да се вратимо нормализацији и да пошаљемо поруку да се не може говорити о статусном питању, већ да морамо поћи од онога што дефинише међународно право, с друге стране политичка воља Београда да не одустаје од својих државних и националних интереса, и са треће стране оно што би требало да буде модел за регион а то је нормализација и гарантовање мира и безбедности“, поручио је он.

Сматра да компликована геополитичка ситуација компликује косовски проблем због ситуације у Украјини, и додаје да по принципу концентричних кругова овај регион, који је остао као нерешено питање, добија на тежини. „На западу је очигледан интерес да се то питање затвори пре великог расплета Украјине који следи у наредном периоду, и у мери у којој су интереси запада неповољнији када је реч о Украјини у том смислу је већи притисак да се ово брзо реши на начин који би амортизовао могуће стетне последице“, оценио је он.

Додаје да следи нови притисак на Србију за решење косовског питања, као и нови притисак да Охридски споразум буде основа да Србија то прихвати јер ствари на терену Украјине не иду добро за западне интересе.

Истакао је да треба имати у виду не само изборе који предстоје, него и чињеницу да су спољнополитичка питања постала део предизборне кампање и могућег изборног резултата и у ЕУ и у САД. „У том контексту им је страшно важно да овде направе неки позитиван поен и да ово реше, и у том ће притисак расти, и у том смислу је директан утицај неповољних кретања у Украјини и на Блиском истоку на ово наше питање“, објаснио је Миливојевић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон