VestiNaslovna

Vučić: Nastaviću da insistiram na formiranju ZSO, to je međunarodno pravna obaveza

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić rekao je  u Pekingu da će nastaviti da insisitra na formiranju ZSO, jer je to međunarodno pravna obaveza koju, kako je rekao, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi da ispuni. 

Na pitanje novinara da li je za Kurtija sadašnjost Kosova bez ZSO i da bi formiranje ZSO bilo fatalan udarac za ustav tzv. Kosova, Vučić je rekao da je to za Kurtija i budućnost i da jasno govori da neće i da ne želi da formira nešto što je međunarodno pravna obaveza.

,,Ja sam kriv za razliku od onih što ga toliko vole u Srbiji i što tražim poštovanje međunarodnih obaveza i nastaviću da to radim“, rekao je on. 

,,Ponovo sam razgovarao sa Rutom, verujem da Kenija neče priznati Kosovo“

Vučić je rekao da je ponovo u Pekingu razgovarao sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutom i da da veruje da ta zemlja neće priznati nezavisnost Kosova.

Kako je istakao, sa Rutom je razgovarao o Kosovu jer iz Prištine stižu najave da Kenija samo što nije priznala nezavisnost Kosova.

,,Nikada ne možete za drugog da garantujete, ali verujem da će Kenija poštovati teritorijalni integritet Srbije i povelju UN“, kazao je Vučić.

Kako je naglasio, danas je imao mnogo bilateralnih sastanaka, od premijera Tajlanda, do premijera Laosa, kao i dug razgovor sa premijerom Etiopije, ali i ponovo sa premijerom Indonezije.

Preneo je da je dugo razgovarao o evropskim pitanjima sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, ali i sa kineskim zamenikom premijera, sa premijerom i liderom Turkmenistana.

Navodi da će svaki poziv za posetu koji su uputili ili dobili značiti za produbljivanje bilateralne saradnje.

O predstojećem popisu u Crnoj Gori: Stvar je na ljudima da se izjasne kako hoće

Odgovarajući na pitanje novinara da ga krive i u Crnoj Gori, s obzirom na to da Milo Đukonović i njegova partija tvrde da će predstojeći popis stanovništva biti ,,posrbljavanje  Crne Gore“ rekao da će građani Crne Gore da se izjasne i da kažu kako se stvarno osećaju i da Srbija u to neć da se meša.

,,Koliko sam ja razumeo, oni žive u jednoj izrazito demokratskoj, jednoj od najnajprednijih zemalja regiona čije popisne komisije i svi procesi su po najvišem nivou i evropskim standardima, ili Milo Đukanović zna da je nešto na prethodnim popisima radio kako bi smanjivao broj Srba. Sad morate da mi kažete šta je od toga, ili je on radio nešto što je nezakonito smanjući procenat Srba ili to baš nisu na nekim evropskim najvišim standardima popisi kako se inače hvale“, primetio je Vučić.

On je dodao da se možda Đukanović plaši da će ljudi reći kako se stvarno osećaju.

,,Mi ne znamo kako će to biti, stvar je na ljudima u Crnoj Gori da se izjasne kako hoće. Mi verujemo da tamo živi značajan broj naših sunarodnika Srba, ali sačekaćemo sve njihove procedure, ni na koji način se ne mešajući“, istakao je Vučić.

On je rekao da je primetio da su u Crnoj Gori nervozni zbog predstojećeg popisa stanovništva. 

,,Ne znam čemu ta nervoza, izgleda da dobro znaju šta su radili prethodnih decenija. Znaju kakve su marifetluke sprovodili ranije oko stvarnih rezultata popisa. Videćemo, uskoro će se i to dogoditi“, rekao je Vučić.

Bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je kao ,,opasno i neregularno“ da se u toj zemlji realizuje popis stanovništva tvrdeći da  ,,ideolozi Velike Srbije“ žele da ,,posrbe“ Crnu Goru i da ,,dokažu da je Crna Gora srpska država“.

Prema tvrdnji Đukanovića, u intervjuu za bosansku Federalnu televiziju, koji prenose ,,Vjesti“, popis bi bio ispolitizovan sa namerom da se poveća ,,statistički izraz srpske zajednice“. 

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button