ВестиНасловна

Вучић: Наставићу да инсистирам на формирању ЗСО, то је међународно правна обавеза

Председник Србије Александра Вучић рекао је  у Пекингу да ће наставити да инсиситра на формирању ЗСО, јер је то међународно правна обавеза коју, како је рекао, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели да испуни. 

На питање новинара да ли је за Куртија садашњост Косова без ЗСО и да би формирање ЗСО било фаталан ударац за устав тзв. Косова, Вучић је рекао да је то за Куртија и будућност и да јасно говори да неће и да не жели да формира нешто што је међународно правна обавеза.

,,Ја сам крив за разлику од оних што га толико воле у Србији и што тражим поштовање међународних обавеза и наставићу да то радим“, рекао је он. 

,,Поново сам разговарао са Рутом, верујем да Кенија нече признати Косово“

Вучић је рекао да је поново у Пекингу разговарао са председником Кеније Вилијамом Рутом и да да верује да та земља неће признати независност Косова.

Како је истакао, са Рутом је разговарао о Косову јер из Приштине стижу најаве да Кенија само што није признала независност Косова.

,,Никада не можете за другог да гарантујете, али верујем да ће Кенија поштовати територијални интегритет Србије и повељу УН“, казао је Вучић.

Како је нагласио, данас је имао много билатералних састанака, од премијера Тајланда, до премијера Лаоса, као и дуг разговор са премијером Етиопије, али и поново са премијером Индонезије.

Пренео је да је дуго разговарао о европским питањима са премијером Мађарске Виктором Орбаном, али и са кинеским замеником премијера, са премијером и лидером Туркменистана.

Наводи да ће сваки позив за посету који су упутили или добили значити за продубљивање билатералне сарадње.

О предстојећем попису у Црној Гори: Ствар је на људима да се изјасне како хоће

Одговарајући на питање новинара да га криве и у Црној Гори, с обзиром на то да Мило Ђуконовић и његова партија тврде да ће предстојећи попис становништва бити ,,посрбљавање  Црне Горе“ рекао да ће грађани Црне Горе да се изјасне и да кажу како се стварно осећају и да Србија у то нећ да се меша.

,,Колико сам ја разумео, они живе у једној изразито демократској, једној од најнајпреднијих земаља региона чије пописне комисије и сви процеси су по највишем нивоу и европским стандардима, или Мило Ђукановић зна да је нешто на претходним пописима радио како би смањивао број Срба. Сад морате да ми кажете шта је од тога, или је он радио нешто што је незаконито смањући проценат Срба или то баш нису на неким европским највишим стандардима пописи како се иначе хвале“, приметио је Вучић.

Он је додао да се можда Ђукановић плаши да ће људи рећи како се стварно осећају.

,,Ми не знамо како ће то бити, ствар је на људима у Црној Гори да се изјасне како хоће. Ми верујемо да тамо живи значајан број наших сународника Срба, али сачекаћемо све њихове процедуре, ни на који начин се не мешајући“, истакао је Вучић.

Он је рекао да је приметио да су у Црној Гори нервозни због предстојећег пописа становништва. 

,,Не знам чему та нервоза, изгледа да добро знају шта су радили претходних деценија. Знају какве су марифетлуке спроводили раније око стварних резултата пописа. Видећемо, ускоро ће се и то догодити“, рекао је Вучић.

Бивши председник Црне Горе Мило Ђукановић оценио је као ,,опасно и нерегуларно“ да се у тој земљи реализује попис становништва тврдећи да  ,,идеолози Велике Србије“ желе да ,,посрбе“ Црну Гору и да ,,докажу да је Црна Гора српска држава“.

Према тврдњи Ђукановића, у интервјуу за босанску Федералну телевизију, који преносе ,,Вјести“, попис би био исполитизован са намером да се повећа ,,статистички израз српске заједнице“. 

Извор: Т а н ј у г ; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон