Политика

Миливојевић: Гласање показало да више од половине света прихвата аргументацију Србије

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић изјавио је данас да је резултат гласања у Генералној скупштини Уједињених нација (ГС УН) о резолуцији о Сребреници показао да је отпор Србије успео и да је аргументацију српске стране прихватило више од половине света.

Миливојевић је за Танјуг рекао да је резултат гласања показао и да се једним озбиљним ангажманом и у кратком року могу постићи добри резултати и ефекти.

„Тако да се ово може сматрати као Пирова победа оних који су стали иза резолуције. То је прва порука. Друга порука је да је свет подељен и да је ово улог за будућност. Показало се да је међународни положај Србије значајно унапређен и побољшан и да је створен један озбиљан простор у коме се може убудуће деловати. Такође, видело се и на које државе Србија може да рачуна“, каже Миливојевић.

Он је додао да је усвајање резолуције показало да Босна и Херцеговина дефинитивно више није стабилна држава.

„Они који су покренули резолуцију у самој БиХ урадили су то ванинституционално игноришући Устав и Дејтонски споразум и тиме су допринели даљој нестабилности. То више није функционална држава и идеја да ово буде у функцији помирења је потпуно промашана“, истакао је Миливојевић.

Он напомиње да се политизацијом злочина на овај начин сасвим сигурно не доприноси помирењу, али ни очувању мира и стабилност у БиХ.

На питање да прокоментарише због чега је резолуција усвојена простом већином када ГС УН о важним питањима увек доноси одлуке двотрећинском већином, Миливојевић каже да је предлагачима било јасно да неће обезбедити довољан број гласова због јаког дипломатског ангажмана Србије и да је након одлагања резолуција стављена у оквир за који је била довољна проста већина.

„Деловањем Србије се показало да не постоји шанса да се обезбеди двотрећинска већина. Због тога смо имали и два одлагања и то је, треба нагласити, резултат директног утицаја отпора Србије и ангажмана на терену. И онда је дошло до промене које су биле у функцији обезбеђивања било какве већине како би резолуција била усвојена по сваку цену“, рекао је Миливојевић.

Говорећи о последицама и променама које усвајање резолуције може да изазове, Миливојевић истиче да се сада могу појавити захтеви за доношење сличних резолуција, јер је како је рекао, прескочена чињеница да је геноцид једном дефинисан и да га не треба дефинисати поново.

„Отвориће се низ неких других случајева који ће утицати на даље функционисање УН и дефинитивно је отворена Пандорина кутија. То је сасвим сигурно нешто са чиме се мора рачунати у наредном периоду. Ово је злоупотреба геноцида и то није смело да се догоди“, нагласио је Миливојевић.

Он додаје да резолуција није обавезујућа и оцењује да ће имплементација ићи веома тешко, с обзиром на то да практично две трећине чланица УН нису биле за њено усвајање.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон