Косово

Миливојевић: Позиција Србије биће тежа по питању Русије због ситуације на фронту у Украјини

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оценио је данас да ће позиција Србије по питању Русије бити тежа зато што се ствар са Украјином компликује и ствари на фронту се развијају неповољно за интересе колективног запада.

„И тамо расте притисак везано за украјинску тему, расте и унутрашњи и спољни. Када говоримо о унутрашњем, расту структуре које се противе том рату, видимо каква је ситуација у америчком Конгресу, где Представнички дом и републиканци оспоравају даље ангажовање САД у финансијском и другом смислу на рачун унутрашњих потреба. Исте тенденције имамо и у Европи, посебно пред европске изборе“, рекао је Миливојевић за Т а н ј у г.

Миливојевић каже да је падом Авдејевке Русија добила значајну предност и у војном и у политичком смислу, због чега, како оцењује, расте интерес да се овај простор заокружи и реши и да се Западни Балкан што пре усмери према трансатлантској заједници, како не би остала енклава која није обухваћена.

 „И због тога ће ићи притисак, а кључни критеријум за то је положај Србије у региону и став Србије према санкцијама Русији. Што се Србије тиче, она остаје доследна свом принципијалном ставу везано за санкције. Србија је против санкција јер је била жртва санкција и не сматра да преко санкција треба решавати политичка питања и давати стратешке одговоре“, рекао је Миливојевић.

Додаје да се Србија противи увођењу санкција држави са којом има пријатељске односе и, која је, како је навео, данас важна за Србија имајући у виду питање Косова и Метохије и позицију Русије као сталне чланице Савета безбедности УН.

Сматра да став Србије према Русији није отежао позицију Србије везано за КиМ и истиче недавну седницу Савета безбедности УН на захтев Србије, на којој је улога Русије као сталне чланице СБ УН била веома важна. „Наш генерални приступ је да је КиМ по Резолуцији 1244 у саставу Србије, да је то питање за СБ УН и ту је улога Русије важна, према томе није нам отежана позиција. Што се тиче условљавања, она ће се и даље наставити не из разлога који се тиче нашег поступања везано за приступне преговоре, него због интереса центара моћи у Бриселу везано за Украјину и њихове стратешке интересе“, оцењује Миливојевић.

Према његовом мишљењу, нема услова да председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти седну за преговарачки сто јер је Курти својом политиком и мерама које предузима практично онемогућио било коју врсту наставка дијалога Београда и Приштине и разговора о нормализацији.

„Има услова и потребе за промену понашања Брисела и ЕУ уколико имају интереса не само за дијалог, него и за односе са Србијом, за процес европских интеграција на овим просторима, онда морају да промене став и да се врате на неутралну позицију у посредовању, морају да инсистирају на ономе где су и сами гаранти, на ЗСО и пуној примени Бриселског споразума“, навео је Миливојевић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон