Косово

Милован и Миладин Рајчић дошли за викенд у Исток – затекли багере који им руше кућу

Браћа Милован и Миладин Рајчић, избегли из села Драгољевац у Истоку, дошли су за викенд у своје родно место и тамо затекли – багер који им руши породичну кућу.

Да се нешто дешава на њиховом плацу, јавио им је рођак из села, а када су стигли Драгољевац, и сами су се уверили да је кућа пред рушењем.

„Када смо стигли, мој старији брат Милован и ја смо се упутили до куће, затекли смо багере. Брат је пришао до радника и рекао му да угаси багер, јер не може то да ради, да је то наша породична кућа… Радник му је одговорио да је њега звао шеф, Албанац који је откупио тај плац“, прича Миладин Рајчић за Косово онлајн.

Каже да су се распитали ко је то откупио њихову кућу.

„Ишли смо у катастар у Истоку, и у суд. Захтевали смо тај уговор који је мој отац направио са женом од које је купио кућу 1997. године. Међутим, уговор не постоји нигде у суду, у архиви. Цела књига у архиви не постоји из 1997. године. Нису могли да је пронађу“, навео је он.

Након тога, отишли су у катастар, али документ поново нису добили.

„Захтевали смо да нам издају папир – на кога се све водило то, од 1997. године па уназад. Нису хтели да нам издају тај документ, рекли су да је у неком процесу“, објашњава Миладин.

Прича и да му је Албанац који је рушио на његовом плацу и и претио, што је узнемирило његову породицу.

„Тај Албанац, док је брат био и док је заустављао багер, рекао је да позове шефа… Он је дошао, а ја сам се упутио у полицијску станицу да пријавим догађај. Када сам се вратио, видео сам седморицу Албанаца око брата, а он сам. Тај Албанац који је почео то да руши, рекао је мом брату ’запамтићете и видећете ко сам ја’“, узнемирено додаје Миладин.

Све су, додаје, пријавили полицији, где су дали и изјаву.

„Доле смо дежурали, ноћу на смену, плашили смо се за своју безбедност… Искрено, није свеједно“, признаје Миладин Рајчић.

Будући да је његова породица након рата избегла са Косова, каже да сада није безбедно да се врате и да се осећају угрожено.

„Како да се вратимо?“, пита се Миладин Рајчић.

Породицу Рајчић контактирали су представници Канцеларије за Косово и Метохију, као и председник Привременог органа Општине Исток који ће ће, преко механизма правне помоћи, покушати да се изборе за права ове српске породице.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон