КосовоНасловна

Министарство културе: Дволичном забринутошћу, Приштина покушава да прикрије перманентно насиље над српском културном баштином

Министарство културе Србије истиче да ,,лажна брига за српску баштину доживљава нови врхунац у покушају Приштине да, безобзирно и лицемерно, верско наслеђе Српске православне цркве стави под своју контролу, у намери да га присвоји”., а поводом птекста портала коха.нет, у коме се радови на манастиру Бањска, карактеришу као „неовлашћене интервенције“.

Из Министарства културе Србије  наводе да је у склопу бруталне кампање прогона српског народа на Косову све учесталије на мети српско културно и верско наслеђе”.

,,Такозвана косовска власт не само да демонстрира небригу о српском културном наслеђу, већ и отворену нетрпељивост према тој баштини, будући да од албанског погрома над Србима 2004. године нису ништа предузели на обнови више од 50 уништених српских цркава, манастира и споменика културе. Неки су и данас у рушевинама, неки не постоје, а већина је, као црква Богородице Љевишке у Призрену, и дан данас без струје, са зидним сликама под наслагама чађи која је настала када су екстремисти с предумишљајем палили гуме у овом споменику културе”, наводи се у саопштењу.

Упозорава се и на ко зна који пут испољену дволичну забринутост Приштине за српско културно наслеђе, којим лоше прикрива чињеницу да је она виновник непрекидног насиља над културном баштином. 

,,Без обзира на очигледно преношење кампање  лажи и дезинформација на терен заштите непокретног културног наслеђа, Република Србија ће путем надлежних органа и установа наставити да посвећено чува и обнавља све српске светиње диљем Косова, као што то чини на целој територији Србије”, поручују из Министарства културе.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон