KosovoNaslovna

Ministarstvo kulture: Dvoličnom zabrinutošću, Priština pokušava da prikrije permanentno nasilje nad srpskom kulturnom baštinom

Ministarstvo kulture Srbije ističe da ,,lažna briga za srpsku baštinu doživljava novi vrhunac u pokušaju Prištine da, bezobzirno i licemerno, versko nasleđe Srpske pravoslavne crkve stavi pod svoju kontrolu, u nameri da ga prisvoji”., a povodom pteksta portala koha.net, u kome se radovi na manastiru Banjska, karakterišu kao „neovlašćene intervencije“.

Iz Ministarstva kulture Srbije  navode da je u sklopu brutalne kampanje progona srpskog naroda na Kosovu sve učestalije na meti srpsko kulturno i versko nasleđe”.

,,Takozvana kosovska vlast ne samo da demonstrira nebrigu o srpskom kulturnom nasleđu, već i otvorenu netrpeljivost prema toj baštini, budući da od albanskog pogroma nad Srbima 2004. godine nisu ništa preduzeli na obnovi više od 50 uništenih srpskih crkava, manastira i spomenika kulture. Neki su i danas u ruševinama, neki ne postoje, a većina je, kao crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, i dan danas bez struje, sa zidnim slikama pod naslagama čađi koja je nastala kada su ekstremisti s predumišljajem palili gume u ovom spomeniku kulture”, navodi se u saopštenju.

Upozorava se i na ko zna koji put ispoljenu dvoličnu zabrinutost Prištine za srpsko kulturno nasleđe, kojim loše prikriva činjenicu da je ona vinovnik neprekidnog nasilja nad kulturnom baštinom. 

,,Bez obzira na očigledno prenošenje kampanje  laži i dezinformacija na teren zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, Republika Srbija će putem nadležnih organa i ustanova nastaviti da posvećeno čuva i obnavlja sve srpske svetinje diljem Kosova, kao što to čini na celoj teritoriji Srbije”, poručuju iz Ministarstva kulture.

Izvor: TV Most

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button