Косово

Наставак суђења Слађану Трајковићу, у току испитивање сведока тужилаштва

Пред Посебним одељењем Основног суда у Приштини, испитивањем сведока тужилаштва, настављено је суђење Слађану Трајковићу кога Специјално тужилаштво терети за наводни ратни злочин почињен над цивилним становништвом у периоду од 1998. до 1999. године у општини Вучитрн.

За данас је предвиђено саслушање двојице сведока тужилаштва.

У судници су присутни адвокати Трајковића, Дејан А. Васић и Јелена Кривокапић, као и његова породица.

Адвокат Дејан Васић имао је примедбу на почетку суђења јер тужитељка још није доставила изјаве које недостају, а које су од стране сведока дате Унмику и Еулексу и истакао да ће уколико је то потребно сам затражити од представника Унмика, док је судија Ментор Бајрактари истакао да је већ послат захтев од стране суда и да се ради на томе.

Један од сведока Бехрам Тахири из Невољана тврди да је за време рата видео Слађана Трајковића како пребија цивилно становништво у униформи „полиције Србије“ рукама и ногама, али и да није пребио њега. Као и да је од полицајаца у униформи препознао само Слађана Трајковића.

Такође, истакао је да га је Слађан Трајковић спасио да не оде у један од камиона, којима је око 1.000 Албанаца, како је најпре чуо одвожени на стрељање, али је касније сазнао да су послати у затвор у Смрековници.

Он је такође током испитивања навео да није видео оружје код Слађана Трајковића.

Адвокат Дејан А. Васић је током суђења прочитао изјаву коју је сведок 2022. године дао полицији, а где тврди да је осим Слађана Трајковића препознао још пет полицајаца, што се, како тврди, не поклапа са његовом данашњом изјавом.

Такође, адвокат је истакао да је у ранијим изјавама сведок тврдио да су цивилна лица одведена на стрељање, а да данас тврди да је „тако чуо“.

Слађан Трајковић је ухапшен 15. децембра 2022. године у Северној Митровици и од тада се налази у притвору. Специјално тужилаштво Косова је против њега подигло оптужницу за ратни злочин над цивилним становништвом у периоду од 1998. до 1999. године, у селу Резник у општини Вучитрн и околним селима.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон