Косово

Ескобар: Курти одбио предлог за динаре

Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је, у интервјуу за Радио Слободна Европа, да није успео да убеди премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одговори на забринутост Запада у вези са забраном употребе динара на КиМ.

Габријел Ескобар истиче да све етничке заједнице на КиМ морају да се осећају безбедно и да живе у безбедним и достојанственим условима.

“Оно што се сада дешава са одлуком централне банке јесте да постоји велики број ваших грађана који осећају велики бол. То су људи који примају скромне плате, говоримо о особама са посебним потребама, пензионерима, студентима, најрањивијим особама. И ова одлука је утицала на њих веома дубоко. Влада је навела да они имају доста опција, међутим влада им није обезбедила опције. Влада је рекла да су они одговорни да то ураде, а многим људима је то тешко”, навео је Ескобар.

Додао је и да “неки од старијих људи немају права документа, документа неких млађих особа нису прихваћена, поједине банке наводе да је у просеку потребно око сат времена за отварање рачуна, а немају сви отворене рачуне”.

“Оно што је добро јесте да је премијер (Курти) препознао да постоје људи који трпе. Али, то није довољно. Потребно нам је решење. Зато сам питао премијера да суспендује одлуку док ми, заједно са Европском унијом, дакле САД и Косовом, радимо на дугорочном решењу које би одговорило на ваше потребе. То подразумева електронске трансфере у еврима кроз систем Косова. Али, сада, морамо нешто хитно да урадимо. Нажалост, нисам успео да га обавежем на то”, поручује Ескобар.

На питање да ли је то данашњи одговор Куртија, Ескобар каже да јесте.

“Оно чему се још увек надам јесте да када се сретну главни преговарачи у Бриселу у уторак (26. марта) да ће наћи моментално решење како би омогућили трансфере у готовини у еврима тим људима”, навео је Ескобар.

Специјални изасланик САД навео је да му је Курти рекао да је то одлука независне институције у коју не жели да се меша и да је то непријатност за људе “која се лако може превазићи или да се може заменити уплатама од стране косовске владе”.

“Али, ништа од тога се неће догодити брзо. Зато тражимо обустављање примене те одлуке. Нормално, централна банка и министарство финансија чине све да не створе нестабилности или непредвидивост у економији. А ово је довело управо до тога. Сад, постоје неки људи споља, који верују да је то учињено како би се Срби казнили. Ја не верујем у то. Али, због тога што ова влада Самоопредељења нема дугу историју владања, верујем да понекад постоје људи који не размишљају о последицама. Због тога сам је у Бриселу окарактерисао као помало некомпетентну”, објаснио је Ескобар.

Поручује и да су сви препознали да постоје нежељене последице.

“Оне су се могле предвидети, а могле су се предвидети да су биле координисане. Квинта има много искуства у конверзији валута из једне валуте у евро, али је за то требало много времена. Ми смо имали само пет недеља”, додаје Ескобар.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон