ДруштвоЛокалнеНасловнаСпорт

Наставља се добра сарадња Одељења за омладину и спорт ОГ са Покрајинским заводом за спорт и медицину Војводине

Вишегодишња сарадња општинског Одељења за омладину и спорт са Покрајинским заводом за спорт и медицину резултирала је још једним едукативним предавањем и промовисањем здравог начина живота, као и лекарским прегеледима деце са територије општине Грачаница.

Делегација из Новог Сада већ други дан борави у посети општини Грачаница, а ова сарадња биће настављена, чак и унапређена истакли су, гостујући у Јутарњем програму, Данијел Жупић, директор Покрајинског завода за спорт и медицину, Душан Цвејић, директор Одељења омладине и спорта општине Грачаница и Снежана Вујановић, психолог Покрајинског завода за спорт и медицину.

„Када смо пре две године ступили на дужност дали смо себи задатак да спорт подигнемо на виши ниво и то смо успели захваљујући раду али и оваквим гостима, који нам помажу и захваљујући којима смо сада видљиви на спортској мапи Србије. Желим да захвалим Покрајинском заводу за спорт и медицину који брине о нашој деци и њиховом здрављу због чега је синоћ организовано едукативно предавање, као и спортски прегледи који се обављају током данашњег дана“, казао је Душан Цвејић, директор Одељења омладине и спорта општине Грачаница.

Поново смо дошли у Грачаницу и понели најбољу опрему и стручњаке, како бисмо обавили прегледе овдашње деце, рекао је Данијел Жупић, директор Покрајинског завода за спорт и медицину.

„Желим да се захвалим општини Грачаница и Одељењу за омладину и спорт што су у Покрајинском заводу препознали правог партнера. Морам да обавестим јавност да оно што смо првог дана обећали када смо се видели то смо све и испунили, а и позлатили великом љубављу и пријатељством. Покрајински завод за спорт и медицину спорта је у Грачаницу дошао са својим медицинским, лабораторијским и струковним тимом, који током данашњег дана ради тестирања деце. У оквиру спортских прегледа деци ће бити извађена крв из прста где ћемо добити основну крвну слику, затим биће им урађен ЕКГ, као и комплетан систематски преглед“, казао је др Жупић.

Он је нагласио да је сада у тиму Покрајинског завода за спорт и медицину еминентни кардиолог др Душица Ракић, која ће најбољим ултразвучним апаратом обављати кардиолошке прегледе деце.

„Родитељи драги, не уечствујте у злочину над вашом децом, водите их да ураде обавезне лекарске прегледе, како би деца могла да се баве спортом“, истакао је Жупић и додао да је обавеза спортиста да лекарске прегледе врше на сваких шест месеци, како би се имао увид у њихово здрвствено стање.

На тему самопоуздања синоћ је у Дому кулутре у Грачаници предавање одржала Снежана Вујановић, психолог Покрајинског завода за спорт и медицину, која је, гостујући у Јутарњем програму, истакла да се нико не рађа са самопоуздањем већ да се оно гради кроз живот и да представља један од битнијих фактора живота свих нас.

„Самопоуздање је нешто што нас прати цео живот и то представља битан фактор у животу свих људи, не само спортиста. То је заправо вера у неке сопствене способности и често може бити пресудан фактор у успеху спортиста. Самопоуздање се гради кроз живот и на њега могу да утичу особе из наше најближе околине родитељи, учитељи, тренери, итд. Оно што је битно код спортиста јесте да науче да прихвате пораз, односно уколико изгубе утакмицу да то не прихвате трагично, већ поучно што значи да више раде. У тим тренуцима врло је битно зауставити негативне мисли и размишљати о добрим стварима и постигнутим позитивним резултатима“, казала је Вујановић.

Покрајински завод за спорт и медицину и општина Грачаница настављају сарадњу и, како су истакли, и ове године ће као и прошле, организовати дружење деце на спортском кампу у одмаралишту на Фрушкој гори „Летенка“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон