КосовоЛокалнеНасловна

Недостатак динара – највећи проблем за особе са социјалним примањима

Одлука Централне банке у Приштини о забрани употребе динара на Косову  погађа све Србе. Корисници социјалних примања додатно су забринути за своју егзистенцију. Један од њих је и Зоран Илић из Грачанице. Тренутну ситуацију описује као најтежу до сада.

Зоран Илић један је од оних који се са својом породицом ових дана суочава са све тежом финансијском ситуацијом. Немогућност подизања динара значајно му је утицала на квалитет услова живота.

,,Ми смо седмочлана породица имамо најмлађе дете бебу Анђелију која је напунила три месеца,ми са бебом требамо да идемо до Србије, како ћемо? Ми у овом дневном боравку сви станујемо и једва чекамо да уђемо у новом стану у Сувом долу, видећемо јесте да је то село али мораћу да нешто радим вероватно пољопривреду јер нема ништа од седења”, каже Зоран Илић.

Илић истиче да је ова одлука највише погодила кориснике социјалних давања, као и социјално угрожене особе које због својих примања морају отићи у Рашку, Куршумлију, а све то пуно кошта.

,,Није само нама проблем,проблем је Ромима, Египћанима, Ашкалијама и Албанцима који исто подижу наш новац и Горанцима, а најтеже је људима који су непокретни, стари, болесни како ће они, како ћемо и ми који живимо од социјале која нам траје два дана, купимо за децу намирнице и живимо од тога”,закључио је Илић.

На банкоматима у Грачаници и Лапљем Селу уопште нема динара, а на шалтерима пошта ретко се може наићи на исплату у динарима и то се дешава углавном након неке уплате.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон