КосовоНасловна

Нови командант Кфора: Трајно решење за Косово кроз дијалог 

Нови командант Кфора, турски генерал Озкан Улуташ, каже да му је приоритет да допринесе конструктивном дијалогу, те да трајно решење за Косово може бити постигнуто политичким процесом и дијалогом.

„Реалистично и трајно решење за Косово може бити постигнуто само кроз политички процес заснован на дијалогу и међусобном поверењу. Мој приоритет и жеља је да допринесем конструктивном дијалогу, остварујући на поверењу засновану комуникацију и окружење са свим међународним и другим чиниоцима у нашој сфери интереса“, рекао је Озкан Улуташ у обраћању након инаугурације.

Додао је да су недавни догађаји на северу Косова открили непредвидиву и крхку природу безбедносног и сигурносног окружења у региону која може бити угрожена било када.

„То чини постојање и мисију коју Кфор спроводи још важнијом. Зато је императивно да Кфор задржи своју спремност да ефективно испуњава своју мисију и остане будан и спреман за било какав могући развој ситуације који може утицати на безбедносно окружење“, додао је турски генерал.

Најавио је да ће Кфор под његовом командом наставити да спроводи своју мисију „са потпуном непристрасношћу и професионализмом“ и навео да то захтева међународна одговорност у складу са циљевима и вредностима НАТО-а и Уједињених нација на којима је заснован мандат мисије.

Озкан Улуташ је дужност команданта Кфора преузео од италијанског генерал-мајор Анђела Микелеа Ристуче, а церемонији примопредаје дужности присуствовао је и адмирал Стјуарт Б. Манч, командант Команде здружених савезничких снага НАТО-а у Напуљу.

И Манч је поновио да је за стање на северу Косова потребно дипломатско решење.

„Ситуација на северу је напета, имамо околности да део становништва није више заступљен у институцијама, понекад по сопственом избору. И због тога још једном позивам на преговоре и дипломатију. Повлачење српских снага из близине административне линије јесте један од потеза који доприносе спуштању тензија“, рекао је Манч на догађају примопредаје дужности команданта Кфора.

Подвукао је да је број трупа Кфора повећан и да је 600 војника из Турске замењено војницима из Бугарске и Грчке.

„После 24. септембра активирани су војници из Велике Британије и Румуније, преко 600 припадника и сада довлачимо теже наоружање како би Кфор био у могућности да се боље одбрани и одвратио друге од даљих активности. То је порука за све, да одустану од провокативног понашања и агресије једних према другима и да се врате дипломатији и преговорима. Што се тиче преузимања одговорности на северу, она лежи на косовској полицији, она је прва одговорна, потпомогнута Еулексом и тек онда Кфором као трећим одговорним“, закључио је Манч.

Извор: РТС; Слика: РТГ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон