Косово

Српска листа: Хапшење Живорада Н. је наставак притиска на српски народ на КиМ по устаљеној пракси

Хапшење Живорада Н. расељеног лица из општине Вучитрн данас у Косовској Митровици је наставак притисака на српски народ на Косову и Метохији по устаљеној пракси да је за оптужбе за ратни злочин потребно да сте Србин који је 1999. године био пунолетан. Овакав неосновани прогон поштених и часних Срба води даљој ескалацији ситуације на терену уместо да се ситуација смири и крене у позитивном смеру – наводи у саопштењу Српска листа.

Као да није довољно што је Живорад протеран са свог кућног прага у Вучитрну, него је некоме засметало што је одлучно остао на Косову и Метохији, на својој земљи.

У присуству најскупље европске мисије за владавину права Еулекс апсолутно је срамно да се оволики број Срба налази оптужен за ратне злочине без икаквог материјалног доказа, без иједног очевица и оно што је најгоре, уз обавезно одређивање притвора искључиво због њихове српске националности.

Чега се плаше представници Еулекса па никада нису јавно изашли са подацима о процесима против Срба који су оптужени за ратни злочин годинама провели невини у притвору. Да ли знате да највећи број тих људи након ослобађања одлази са Косова и Метохије јер не желе да изазивају судбину и поново пролазе пакао косовских казамата. Ако ништа друго то би био довољан разлог да Европске институције покрену анализе рада Еулекса на терену, а не да читају ружичасте извештаје својих бирокарата из Приштине.

Захтевамо да косовске институције престану са прогоном Срба. Да Живорада и све остале најхитније ослободе и омогуће им право да се бране са слободе, а не да притвор претворе у затворске казне које трају по неколико година – подвлачи Српска листа у саопштењу.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон