КосовоНасловнаПравославље

Обележена храмовна слава Светог Николе у Приштини

Више десетина верника присуствовало је данас литургији у храму Светог Николе у Приштини, где је обележена храмовна слава. Свечану литургију служили су свештеници Зоран Гођевац и парох приштински Станиша Арсић, који је верницима поручио да не напуштају своје храмове и да се окупљају у што већем броју, нарочито када су у питању велики празници.

„Од више од 47 хиљада Срба, колико је некада живело у Приштини, данас је на жалост 47 верника дошло на литургију. Кажите им, позовите их да долазе у свој храм где су се некад крстили, венчавали и крстили своју децу. Да се наши потомци не застиде нас и да живимо онако како Господ Бог заповеда и како нам цвета црква саветује, као прави хришћани и прави људи“, казао је у беседи приштински парох Станиша Арсић.

Овогодишњу трпезу и славски колач припремила је Јелена Ђорђевић из Грачанице, а домаћин славе наредне године биће Стефан Јовановић.

„Желим да честитам свима онима кји данас славе Светог Николу и пожелим да је прослављамо у здрављу и весељу и да нас свих наредних година буде више у нашем храму на литургији. За мене и моју породицу велика је част што на овај велики празник имамо славски колач“ каже домаћица данашње славе Јелена Ђорђевић.

Домаћин славе наредне године Стефан Јовановић каже да му је част што ће бити колачар наредне године, јер се тек оженио и ово је прва слава коју прославља са својом супругом.

Некадашњи Приштевци, који су се и ове године окупили на овом светом месту, кажу да је за њих сваки долазак у овај храм и у свој град, својеврстан празник, када навиру сећања из неких лепших времена.

„Некада је овај храм био препун верника који су долазили на овај велики празник и храмовну славу. Сећам се да ме је отац као дете доводио на санкама и јако ми је жао што данас овде видим много мало људи. Осећања су ми помешана, сећан сам што сам овде, а уједно и тужан кад се сетим неких прошлих времена пре 1999. године када су овај храм и црквено двориште на овај празник били препуни верника“, каже некадашњи Приштевац Немања Јовановић.

Срђан Пантић, који је до 1999. године живео у Приштини, у своју цркву где је некада крштен, длази стално.

„Ово је празник који смо некада као деца једва чекали. Црква је некад била препуна верника, мојих пријатеља, другова и родбине. Данас је на жалост много мање људи али је осећај исти“, каже Пантић.

Литургији поводом храмовне славе у цркви Светог Николе у Приштини присуствовали су и председник Привременог органа општине Приштина, као и председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон