КосовоНасловна

Породица притвореног Зорана Костића забринута за његов живот

Са srcем које ради једва 30 одсто, у колицима, повређеном простатом јер су му на силу уграђивали катетер, Зоран Костић (73) из Прилужја једва преживљава у притворској јединици код Подујева, без адекватног лечења и било каквих људских права јер по мерилима Приштине – таква права Србима не припадају, пишу Новости.

Зоранов братанац Милан Костић, председник привременог органа општине Вучитрн, за Новости објашњава да чак и у извештајима албанских лекара који су му радили интервенцију у Приштини, пише да би његов стриц, ухапшен под лажним оптужбама за ратни злочин на Косову, требало да буде у болници на лечењу због изузетно лошег стања.

„Мој стриц је у колицима, јако тешко се креће, не може да изађе из притворске јединице до места где се састаје са породицом током посета. Он је срчани болесник, али у притвору не прима адекватну терапију, као ни остали притворени Срби који су осумњичени за наводне злочине и лишени свих права, а првенствено оног на право на лечење“, казао је Костић.

Љиљана Костић, Зоранова супруга, додаје да су му у приштинској болници радили коронографију, али да она не зна ни које му лекове дају, нити да ли су одговарајући. Додаје да је монструозно што су на силу хтели да му уграде катетер због чега су му повредили простату, па је крварио данима.

„То су урадили како би га спречили да одлази до тоалета рекавши му да ‘не може да се шета по болници јер је ратни злочинац'“, каже Љиљана.

Забринута за Зораново здравље, додаје да у притворској јединици нема грејања, а породици не дозвољавају да му донесу ћебад, нити било шта друго.

Љиљана истиче да њен супруг никоме ништа није скривио. Да је било шта нажао учинио било коме, а посебно Албанцима, како каже, сасвим сигурно не би остао да са породицом живи у родном Прилужју.

„Зоран је привредник, честит човек и сигурно је засметао управо због намере да останемо овде као једна од бројнијих и угледнијих породица“, каже Љиљана која у Прилужју живи са сином, снахом и унучићима.

Слично говори и његов бранилац адвокат Предраг Миљковић:

„Не питам се хоће ли мој клијент бити ослобођен, већ хоће ли изаћи жив из притвора.“

Да се овај човек налази на ивици смрти упозоравају и из Канцеларије за Косово и Метохију који су се 19. децембра последњи пут обратили писаним путем Еулексу.

„Још једном наглашавамо да је Зоран Костић старије доби и особа којој је неоходна редовна терапија јер је реч о хроничном срчаном болеснику“, навео је директор Петар Петковић у обраћању.

Упозоравају и на сазнање да затворски лекар одбија да Костићу изда упут за лечење у адекватној здравственој установи, односно да одбија да уважи документацију Костићевих лекара из КБЦ Косовска Митровица.

Канцеларија за КиМ иначе досад је упутила пет дописа међународним мисијама укључујући Оебс, Унмик, Канцеларију ЕУ…

Како је Новостима потврђено у Канцеларији, захтеви и дописи мисијама поводом случаја Костић упућени су 22. септембра, 24. октобра, 29. новембра, 7. и 19. децембра, у којима се наводи да поступање према Костићу може имати фаталан исход.

„Упркос нашем инсистирању да представници мисија искористе свој ауторитет пред институцијама у Приштини како би Костић, али и остали притворени добили адекватан третман, захтеви до сада нису имали позитиван исход“, наводи се.

Костић је ухапшен 20. септембра испред куће у Прилужју када су га на превару позвали радници електродистрибуције искључивши му претходно струју. Истог дана су ухапшена још два Србина са подручја општине Вучитрн – Драган Миловић и Илија Елезовић који је због лошег здравља пуштен да се брани са слободе, док је Костићу недавно продужен притвор.

Правосудни органи Косова оптужују Костића да је био сведок на месту наводног убиства више Албанаца, док чланови породице истичу да имају доказ како је спорног дана био ван Косова.

Напомињу да Тужилаштво није пронашло ниједног сведока против Костића, али стрепе да ће „наћи“ неког лажног, као што то чине у готово свим случајевима против ухапшених Срба.  

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон