DruštvoNaslovnaPravoslavlje

Obeležena slava manastira Sveti Arhangeli

Svetom litugijom i rezanjen slavskog kolača u zadužbini Cara Dušana-manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu, obeležena je manstirska slava Sveti Arhangel Mihailo. Liturgiju su služili jeromonasi Nikita i Isidor, iguman manastira otac Mihajlo kao i Prizrenski paroh Jovan Radić i đakon Marko iz manastira Fenek, uz pojenje mladih Prizrenskih bogoslova.

„Ljudi se oduvek obraćaju anđelima, traže njihovo zastupništvo, upravo zbog te blizine Božije. Molimo se danas da Sveti Arhangel blagoslovi našeg igumana Mihaila koji danas slavi i imendan i koji nosi njegovo veliko ime“, rekao je jeromonah Nikita, profesor  Prizrenske Bogoslovije.

Veliki broj vernika koji su danas prisustvovali obeležavanju manastirske slave ističu da je boravak u ovoj svetinji pravi blagoslov.

„Treba posećivati ovu svetinju gde je Car Dušan gradio Arhangele za večnost, a nama ostavio za budućnost, gde ćemo da se molimo i obnavljamo sebe. Car Dušan je bio domaćin na slavi Svetih Arhangela, i ono što su nas stariji učili, jeste da služimo slavi kao što je Car Dušan slavio“, istakla je Brankica Kostić iz Gračanice.

Bračni par Nevenkić juče je krstio svog sina Ognjena u Borodici Ljeviškoj, a danas je svoj prvi pričest mali Ognjen imao u Svetim Arhangelima.

„Poslednji put smo bili pre dve godine, ali eto imali smo priliku da krstimo našeg sina u crkvi Bogorodice Ljeviške. Mnogo smo srećni i radosni zbog toga i naravno dolazićemo češće zbog sina, a i nas“ kazala je Jadranka Nevenkić iz Beograda.

„Naž život je pre svega ispunjen obavezama, ali je jako lepo učiti u ovakvoj školi kao što je Prizrenska Bogoslovija. Uglavnom tokom vikenda posećujemo ovu prelepu svetinju i veoma značajnu za nas i našu školu“, rekao je Mihajlo Jancić, učenik Prizrenske Bogoslovije.

„Jako lep praznik i povod jer je ovaj manastir posvećen svetim Arhangelima i u isto vreme manastir proslavlja svog nebeskog zaštitnika i ostale svoje zaštitnike. Mnogo povoda i mnogo razloga za radost i blagodarnost Bogu što smo ovde“ istakao je jeromonah Isidor Jagodić. 

Manastir Sveti Arhangeli bio je prvo počivalište srpskog cara Dušana silnog Nemanjića, pre nego što su njegove mošti prenete u crkvi Svetog Marka u Beogradu, a Aranđelovdan je bio u krsna slava Nemanjića.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button