ДруштвоНасловнаПравославље

Обележена слава манастира Свети Архангели

Светом литугијом и резањен славског колача у задужбини Цара Душана-манастиру Светих Архангела у Призрену, обележена је манстирска слава Свети Архангел Михаило. Литургију су служили јеромонаси Никита и Исидор, игуман манастира отац Михајло као и Призренски парох Јован Радић и ђакон Марко из манастира Фенек, уз појење младих Призренских богослова.

„Људи се одувек обраћају анђелима, траже њихово заступништво, управо због те близине Божије. Молимо се данас да Свети Архангел благослови нашег игумана Михаила који данас слави и имендан и који носи његово велико име“, рекао је јеромонах Никита, професор  Призренске Богословије.

Велики број верника који су данас присуствовали обележавању манастирске славе истичу да је боравак у овој светињи прави благослов.

„Треба посећивати ову светињу где је Цар Душан градио Архангеле за вечност, а нама оставио за будућност, где ћемо да се молимо и обнављамо себе. Цар Душан је био домаћин на слави Светих Архангела, и оно што су нас старији учили, јесте да служимо слави као што је Цар Душан славио“, истакла је Бранкица Костић из Грачанице.

Брачни пар Невенкић јуче је крстио свог сина Огњена у Бородици Љевишкој, а данас је свој први причест мали Огњен имао у Светим Архангелима.

„Последњи пут смо били пре две године, али ето имали смо прилику да крстимо нашег сина у цркви Богородице Љевишке. Много смо срећни и радосни због тога и наравно долазићемо чешће због сина, а и нас“ казала је Јадранка Невенкић из Београда.

„Наж живот је пре свега испуњен обавезама, али је јако лепо учити у оваквој школи као што је Призренска Богословија. Углавном током викенда посећујемо ову прелепу светињу и веома значајну за нас и нашу школу“, рекао је Михајло Јанцић, ученик Призренске Богословије.

„Јако леп празник и повод јер је овај манастир посвећен светим Архангелима и у исто време манастир прославља свог небеског заштитника и остале своје заштитнике. Много повода и много разлога за радост и благодарност Богу што смо овде“ истакао је јеромонах Исидор Јагодић. 

Манастир Свети Архангели био је прво почивалиште српског цара Душана силног Немањића, пре него што су његове мошти пренете у цркви Светог Марка у Београду, а Аранђеловдан је био у крсна слава Немањића.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон