НасловнаСрбија

Вучић: Србија зна своје обавезе и испуњава их, али не противно Уставу; Фон дер Лајен: Желимо Србију у ЕУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија посвећена очувању мира и стабилности, зна своје обавезе и испуњава их у складу са договореним, али је јасно шта не може да  учини, јер противно Уставу Републике.

„Поновићу све оно што сам рекао и у Бриселу, после последњег састанка са европским лидерима, (Шарлом) Мишелом, (Жозепом) Борељом, (Мирославом) Лајчаком и са лидерима три највеће земље, (Олафом) Шолцом, (Емануелом) Макроном и (Ђорђордом) Мелони. 

За Србију је јасно шта не може да учини противно Уставу Републике Србије и о томе смо упознали све наше партнере не једанпут већ много пута и то је позиција Србије“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Додао је да је са Фон дер Лајен разговарао о политичкој ситуацији у региону и да је председници Европске комисије рекао шта мисли и поновио ставове Србије.

„Та позиција Србије остаје и ми знамо шта је Србија прихватила, а о чему смо говорили, расправљали и доносили закључке у Народној скупштини. У складу с тим одговорно и озбиљно ћемо се понашати у испуњавању сопствених обавеза, очекујући да неки други испуне своје обавезе које је требало да испуне још пре, више од 11 година“, закључио је Вучић.

15:22 – Фон дер Лајен: Неопходна нормализација односа Београда и Приштине, насиље неприхватљиво

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је неопходна нормализација односа између Београд и Приштсине, као и да су насилни догађаји потпуно неприхватљиви.

„Насилни напади 24. септембра у Бањској су потпуно неприхватљиви, починиоци морају да буду приведени правди, да сносе одговорност, то је кључно и за једну и за другу страну да се ангажују и да иду ка путу нормализације“, рекла је председница ЕК након разговора са председником Србије Александром Вучићем у Палати Србија.

Додала је да је, у том смислу, важно да Србија подржи статут Заједнице српских општина, док „Косово треба да спроведе тај статут“. 

„Поред тога Србија мора да почне имплементацију постојећих споразума и да не губи време на то“, констатовала је председница ЕК. 

Истакла је да је право место да се разговара о томе дијалог с посредовањем ЕУ и да је то једини пут напред, пут ка плану за раст, али да то  добар и ка Европској унији.

Лајен је истакла да  ЕУ има План раста за Западни Балкан који, када буде заокружен, може довести до повећања БДП-а земаља Западног Балкана за 10 одсто. 

Рекла је да је прошле године била озбиљна енергетска криза, али да је ЕУ, радећи заједно са земљама региона на ублажавању високих цена енергената за домаћинства, помогла да се превазиђе та криза и да је то најбољи принцип.

Додала је да План раста за Западни Балкан предвиђа пакет реформи и инвестиција.

„Он укључује и пакет од шест милијарди евра за привреде Западног Балкана. Ми смо имали сјајно искуство у Европској унији када комбинујемо реформе и улагања, што смо радили након пандемије са нашим пакетом НеxтГен ЕУ. То је добро функционисало, дакле ако је то функционисало за земље чланице мислим да ће и сада функционисати“, рекла је Фон дер Лајен. 

Додала је да ће План раста поспешити привреде Западног Балкана, створити нова радна места и подржати те земље на путу ка приступању Европској енији.

Верујем да је то права понуда у правом тренутку, рекла је она.

Како је навела, План раста за Западни Балкан има четири корака, а први је да се отвори јединствено тржиште ЕУ компанијама и фирмама са Западног Балкана.  

  Други корак је да, за узврат, земље Западног Балкана отворе своје земље и привреде својим суседима како бисмо успоставили заједничко регионално тржиште Западног Балкана. Додала је да је потенцијал таквог тржишта огроман.

„Трећи елемент јесте да ако отворимо јединствено тржиште ЕУ и имамо заједничко регионално тржиште Западног Балкана, потребна су нам једнака правила и за то су неопходне реформе. И ту ступа и четврти елемент, а то је да ако спроведете реформе, ми ћемо доћи са инвестицијама. За Србију, на пример, то би било унапређење пословног окружења, рад на енергетском сектору на коме већ радимо, затим фокус на образовању, на обучавању људи за рад на местима сутрашњице“, рекла је Фон дер Лајен.

Додала је да су то само неке од области где бисмо могли да улажемо и реформишемо заједно. 

Поред тога, истакла је да је независност правосуђа од суштинског значаја.

Урсула фон дер Лајен: Проширење на врху агенде ЕУ, желимо Србију у ЕУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је данас одговарајући на питање да ли је реално да земље западног Балкана постану део европске заједнице до 2030. године да је проширење на врху агенде ЕУ, а да се процес приступања заснива на заслугама. 

„Процес приступања се заснива на заслугама, неке земље напредују брзо, неке су спорије, и сматрамо да је фер да се такав процес заснива на заслугама“, рекла је Фон дер Лајен на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем одговарајући на питања новинара.

Она је истакла да постоји и други елемент у процесу приступања као што је рат у Украјини који је довео до дубоких геополитичких промена и турбуленција. 

„Чињеница је такође да се, као што сам рекла да ЕУ на врху своје агенде има тему проширења, али ми момрамо да се спремамо за проширење и такође земље кандидати морају да буду спреме за проширење“, рекла је Фон дер Лајен. 

Сада постоји замах, додала је, који је потребно искористити, јер како је рекла показује позитивне ствари – како то можемо да урадимо. 

„Како то можемо да реализујемо, да имамо проширење ка земљама у процесу. Ми морамо да урадимо домаћи, и ви свој и искориситимо овај тренутак“, рекла је фон дер Лајен. 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон