LokalneNaslovna

Obeležene Zadušnice na groblju u Kosovom Polju

Na svim grobljima na centralnom Kosovu obeležene su zadušnice. Manji broj stanovnika posetio je i groblje u Kosovom Polju.

Pored srpskih sredina u kojima je veći broj sugrađana prisustvovao obeležavanju zadušnica, na grobljima i u sredinama gde su groblja gotovo napuštena, manji broj Srba obišao je grobove svojih najmilijih. Groblje u Kosovom Polju jedno je od onih koje se posećuje samo na zadušnice, a građani vrlo često nailaze na ne tako prijatne slike zaraslih, pa čak i polomljenih grobova.

Parohijski sveštenik Nikola Dragićević kaže da je veliki deo groblja neprohodan jer se radi o površini od jednog hektara, a da su na udaru spomenici na samom ulazu u groblje uglavnom porušeni ili oštećeni.

Miljan Milovanović kaže da redovno posećuje grobove svojih najmilijih i da je stanje na groblju znatno bolje nakon poslednjeg uređivanja pre godinu dana.

Na samom ulazu u groblje može se zateći ružna slika otpada koji se gomila pored samog groblja. Spomenici na samom ulazu u groblje su uglavnom oštećeni, uništeni ili polomljeni. Neki od redovnih posetilaca ovog groblja, kada su zadušnice, kažu da je stanje sada ipak bolje nego ranije.

Zbog kiše i lošeg vremena ovoga puta na groblju u Kosovom Polju nije bilo ljudi u velikom broju. Od onih koji su došli, neki su jedva uspeli da priđu spomenicima svojih najmilijih, ali svi gaje nadu da će nekog sledećeg puta biti više okupljenih sugrađana.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button