ЛокалнеНасловна

Обележене Задушнице на гробљу у Косовом Пољу

На свим гробљима на централном Косову обележене су задушнице. Мањи број становника посетио је и гробље у Косовом Пољу.

Поред српских средина у којима је већи број суграђана присуствовао обележавању задушница, на гробљима и у срединама где су гробља готово напуштена, мањи број Срба обишао је гробове својих најмилијих. Гробље у Косовом Пољу једно је од оних које се посећује само на задушнице, а грађани врло често наилазе на не тако пријатне слике зараслих, па чак и поломљених гробова.

Парохијски свештеник Никола Драгићевић каже да је велики део гробља непроходан јер се ради о површини од једног хектара, а да су на удару споменици на самом улазу у гробље углавном порушени или оштећени.

Миљан Миловановић каже да редовно посећује гробове својих најмилијих и да је стање на гробљу знатно боље након последњег уређивања пре годину дана.

На самом улазу у гробље може се затећи ружна слика отпада који се гомила поред самог гробља. Споменици на самом улазу у гробље су углавном оштећени, уништени или поломљени. Неки од редовних посетилаца овог гробља, када су задушнице, кажу да је стање сада ипак боље него раније.

Због кише и лошег времена овога пута на гробљу у Косовом Пољу није било људи у великом броју. Од оних који су дошли, неки су једва успели да приђу споменицима својих најмилијих, али сви гаје наду да ће неког следећег пута бити више окупљених суграђана.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон