ВестиКосово

Васпитачи и радници предшколских установа испред филијале Банке Поштанска штедионица у Лепосавићу

Васпитачи и радници Предшколских установа у општини Лепосавић, њих педесетак, окупило се спред филијале Банке Поштанска штедионица у Лепосавићу како би указали на све тежу ситуацију за подизање зарађеног новца.

Окупљени васпитачи и радници позвали су међународну заједницу да реагује и обезбеди нормалан живот Србима на овим просторима, јер су због тренутне ситуације од укидања динара на рубу егзистенције.

Јасмина Савић економиста ПУ „Весело детињство“ из Лешка упитала је да ли овако изгледа демократско друштво где пензионери не могу да подигну своје стечене пензије.

„Као што знате некоме у Приштини је пало на памет, прорадила му је машта да укине динар и тако онемогући да остваримо основно право на живот. Како сада да једном пензионеру кажете да не може да оствари своју пензију и подигне новац који је уплаћен из наше Републике Србије, а четрдесет година је радио да би стекао пензију, како једна мајка да купи млеко свом детету када овде немамо новца. Редови су свакодневни, не можемо да остваримо наша основна људска права „, казала је Савић.

Она је апеловала на међународну заједницу и заговорнике демократије да се осврну и погледају на каквом рубу егзостенције живе Срби на Косову.

„Све то се догађа на очиглед међународне заједнице, зато смо се данас окупили и желимо да пошаљемо апел и поруку и вапај, свим међународним гласноговорницима који свакодневно заговарају демократију на свим местима да под хитно предузму кораке и реагују тамо где треба да нам се реши проблем јер овакав живот је незамислив, јер је немогуће овако живети, како да живимо када немамо новца”, истакла је Савић.

Да је ситуација неиздржива истакла је и Биљана Благојевић, васпитач ПУ „Бамби“ из Сочанице.

„Укинули су нам наше основно право да подигнемо плату коју смо зарадили и шта да очекујемо, зар после толико времена шта смо све преживели од 1999. године, шта смо доживели, да сада у 21. веку немамо своја основна права, немамо своје производе, немамо плату, немао свој динар, зар се тако данас живи? Зато молим све у свету да погледају са каквом се ситуацијом ми овде суочавамо и надам се у име свих да ће неко да стане уз нас. Ситуација из дана у дан постаје неиздржива, да ли треба да пакујемо своје ствари и да напустано своја огњишта?, упитала је Благојевић.

Одлуком косовске владе о забрани динара сви смо погођени, каже Маријана Милуновић, васпитач ПУ „Наша Радост“ из Лепосавића.

„Грађани су у јако незавидној ситуацији, принуђени смо сви да за своје зарађене новчане надокнаде идемо у Рашку да подигнемо новац, што нам изискује додатно време додатни трошак. Исто тако су старији и болесни највише погођени, јер је за њих најтеже“, рекла је Милуновић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон