КосовоНасловнаПравославље

Обележени Свети Врачи у манастиру Зочиште

Велики број верника окупио се данас у Зочишту, на дан када прослављамо чудотворце Козму и Дамјана, у народу познатије као Свети Врачи. Да би се овим светитељима помолили за своје и здравље својих најближих.

Свету архијерејску литургију служио је Владика рашко-призренски Теодосије, уз саслужење Владике Новобрдског Илариона и свештенства и свештеномонаштва рашко-призренске епархије.

„ Ова светиња је страдала, била је порушена, оскрнављена и они који су то чинили мислили су да су нешто постигли али видите и сами каква је Божија сила васкрсења. Да је ова светиња из пепела подигла и поново су се вратиле мошти Светаца у овај храм – рекао је у беседи Владика Теодосије.

Данашњи празник говори о томе да ова светиња није ништа изгубила војим страдањем, већ је добила“.

„Човек је створен и као створен је ограничен,а треба да постоји у заједници са неограниченим Богом. Човек који има почетак треба да се сједини са беспочетним. То је мера нашег исцељења, то је мера раста пуноће Христове. Када знам да је мој и почетак и крај ван мене, када је моје постојање у мом брату, у мојој сестри, према којима осећам љубав, односно осећам да живимо истим животом“ – рекао је владика Иларион.

Бити колачар на један овакав празник и у оваквој светињи велики је благослов од Бога истичу садашњи и будући колачар.

„ Благодаримо Богу, Светом Козму, Светом Дамјану и нашем игуману Стефану, што нас окупља из године у годину, што је овде једна предивна енергија, једна духовна радост“ – рекао је један од присутних мештана.

Након страдања и рушења до темеља 1999. године од стране Албанаца, обнова манастира започета је 2004. године, а три године каснијеманастир је освештан.

На жалост од педесетак српских породица, колико је живело у Зочишту, данас у овом селу нема ни једног Србина.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон