KosovoNaslovnaPravoslavlje

Obeleženi Sveti Vrači u manastiru Zočište

Veliki broj vernika okupio se danas u Zočištu, na dan kada proslavljamo čudotvorce Kozmu i Damjana, u narodu poznatije kao Sveti Vrači. Da bi se ovim svetiteljima pomolili za svoje i zdravlje svojih najbližih.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje Vladike Novobrdskog Ilariona i sveštenstva i sveštenomonaštva raško-prizrenske eparhije.

„ Ova svetinja je stradala, bila je porušena, oskrnavljena i oni koji su to činili mislili su da su nešto postigli ali vidite i sami kakva je Božija sila vaskrsenja. Da je ova svetinja iz pepela podigla i ponovo su se vratile mošti Svetaca u ovaj hram – rekao je u besedi Vladika Teodosije.

Današnji praznik govori o tome da ova svetinja nije ništa izgubila vojim stradanjem, već je dobila“.

„Čovek je stvoren i kao stvoren je ograničen,a treba da postoji u zajednici sa neograničenim Bogom. Čovek koji ima početak treba da se sjedini sa bespočetnim. To je mera našeg isceljenja, to je mera rasta punoće Hristove. Kada znam da je moj i početak i kraj van mene, kada je moje postojanje u mom bratu, u mojoj sestri, prema kojima osećam ljubav, odnosno osećam da živimo istim životom“ – rekao je vladika Ilarion.

Biti kolačar na jedan ovakav praznik i u ovakvoj svetinji veliki je blagoslov od Boga ističu sadašnji i budući kolačar.

„ Blagodarimo Bogu, Svetom Kozmu, Svetom Damjanu i našem igumanu Stefanu, što nas okuplja iz godine u godinu, što je ovde jedna predivna energija, jedna duhovna radost“ – rekao je jedan od prisutnih meštana.

Nakon stradanja i rušenja do temelja 1999. godine od strane Albanaca, obnova manastira započeta je 2004. godine, a tri godine kasnijemanastir je osveštan.

Na žalost od pedesetak srpskih porodica, koliko je živelo u Zočištu, danas u ovom selu nema ni jednog Srbina.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button