ДруштвоСрбија

Обележено 148 година постојања и рада Црвеног крста у Србији

Црвени Крст Србије обележио је 148 година оснивања и рада, што га чини једном од најстаријих таквих огранизација у свету. 

Свечаност је почела интонирањем химне Боже правде, а присутнима се обратио председник Црвеног Крста Драган Радовановић који је подсетио да је на иницијативу Владана Ђорђевића 6. фебруара 1876. године основано Српско друштво Црвеног Крста. 

,,Црвени крст Србије основан је међу првих 15 националних друштава у свету, што га данас чини једним од најстаријих чланова у породици организација Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Чињеница да трајемо толико дуго и непрекидно говори да наш народ верује у вредности и идеје Црвеног Крста”, рекао је Радовановић.

Он је нагласио да данас  у Црвеном Крсту волонтира стално 37. 000 људи и 32. 000 повремено, као и да ова организација има разлоге да буде поносна. 

,,Само у прошлој години у активностима Црвеног крста било је обухваћено милион и тридесет хиљада грађана, корисника социјалног програма, становника угрожених подручја, несрећа, добровољних давала крви, а дистрибуирано је 4.720 тона помоћи”, рекао је Радовановић.

Истакао је да то не би било могуће без партнера и доброчинитеља, али и подршке Владе Србије и ресорних министарстава, волонетера, Међународних покрета- Међународног комитета Црвеног крста, Међународне федерације друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца, представинка ЕУ и УН и медија. 

Свечаности је присуствовао и патријарх Профирије, који је нагласио  да је нераскидива веза крста и хришћанства и да је Христово распеће показтељ љубави према народу, али и спасење за њега. 

,,Крст представља увертиру за васкресење, за боље. Крст је симбол спасења. Јака је веза крста и хуманости, а снага мисије ове организације је пожртвованост. Михајло Јовановић је на данашњи дан изабран за првог председника српског друштва, зато је важна ова институција и подржана је од стране цркве, а сарадња је од оснивања до данас плодотворна”, рекао је патријарх.  

Патријарх је рекао да је љубав према човеку и хуманост према другима веома важна и да смо ми кроз претходних 148 година то показали. 

,,Како је и слоган овогодишњег обележавања – Дарујем са радошћу, а радост даривање је моја награда”, нагласио је он.

Свечаности у Музеју југословенске кинотеке у Београду присуствовали су и  министарска здравља Даница Грујичић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, представници министарства за бригу о породици и демографију, министарства одбране и Војске Србије, министарства просвете и представници међународних организација.  

Извор: Т а н ј у г ; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон